26 ianuarie 2023, 2:56

Să nu uităm: Concert de comemorare a victimelor Holocaustului

Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului este marcată la Oradea printr-un eveniment cu lucrări din cultura evreiască – Kess Vlak: Israel Shalom, Philip Sparke: Klezmer Karnival, Yosl, Yosl, Ale Brider (Toți frații), Abi Gezunt, Eva Fodor: Israeli Folk Songs, John Williams: theme from „Schindler’s List”, Johan de Meij: Klezmer Classics, John Bock: Fiddler on the Roof, Bay Mir Bis Tu Sheyn, Rumania și Philip Sparke: Three Klezmer Miniatures.

Concertul este intitulat sugestiv „Shalom Chaverim”, care în română este tradus „Pace, prietenii mei”.

Evenimentul va avea loc joi, la Sinagoga Sion din Oradea, de la ora 19, și îi are în prim-plan pe soliștii Szabo Elisabeta și Cristian Andrei Stanciu, iar orchestra va fi condusă de dirijorul Lorenzo Moroni.

Lucrările cu specific evreiesc au numeroase teme: sunt dedicate statului modern Israel sau tradiționale, subliniază iubirea aproapelui și comunitatea unită prin dragoste, altele au ca teme Holocaustul, precum piesa care se regăsește în coloana sonoră a filmului „Schindler’s List”, sau au inspirații folclorice și redau povești ale poporului evreu, îmbină culorile muzicii Klezmer, prin elemente cu specific de nuntă sau de dans și ritualice.

Klezmer este muzica tradițională a evreilor Așkenazi, prezenți în Europa Centrală și de Est și include influențe multiple, precum greacă și română, slavă și germană, având la bază muzica ebraică. Un alt cântec, foarte cunoscut printre evreii care au locuit în România, este Rumanie, Rumanie.

Acesta a fost compus de Aaron Lebedeff și descrie mâncarea gustoasă din România și viața frumoasă care putea fi trăită pe aceste meleaguri înainte de război. Seara se va încheia cu Three Klezmer Miniatures care cuprinde un dans circular evreiesc, un cântec de dragoste și faimoasa piesă Hava Nagila: Să ne bucurăm.

Dirijorul concertului de joi este Lorenzo Moroni, prim-cornist la Filarmonica de Stat Oradea.

S-a născut la Italia, unde și-a urmat studiile muzicale și unde a colaborat cu instituții de profil renumite. Din anul 1998 Lorenzo Moroni s-a stabilit la Oradea, unde susține, în cadrul Filarmonicii, și recitaluri camerale și concerte în calitate de solist.

Bilete se găsesc la casa de bilete a Filarmonicii Oradea și pe platforma bilete.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol