14 iunie 2024, 2:23

Să râdem de dezinformările legate de UE, la ”Pastila de (DEZ)informare”, de la Digi 24

Internetul este plin de mituri și dezinformări despre Uniunea Europeană. Pe multe dintre ele le-am demontat deja în cadrul emisiunii noastre, ”Pastila de (Dez)informare”, difuzată la oră de maximă audiență, de joi până luni, la Digi24. Unele dintre subiectele abordate au fost mai serioase decât altele, însă știați că există și mituri despre UE care sunt de-a dreptul amuzante?

 Unul dintre acestea afirmă că UE vrea să interzică ciocolata cu alune! Nu vă faceți griji, Uniunea chiar nu are nimic împotriva gustărilor noastre dulci. Acest mit a apărut dintr-o interpretare greșită a unei directive privind siguranța alimentară, care se referea la utilizarea anumitor aditivi alimentari și a etichetării alergenilor în alimente.

Mitul doi: UE impune ca vacile să poarte scutece!  Sună hilar, nu-i așa? Ei bine, acesta este un exemplu clasic de dezinformare. UE promovează practici ecologice, dar nu a ajuns să ceară așa ceva fermierilor. De la politici privind îngrășământul și reducerea emisiilor de gaze, care includ gestionarea eficientă a deșeurilor și a resurselor naturale, s-a ajuns la un scenariu halucinant, precum cel al vacilor în scutec.

Însă să ne întoarcem la alimente. V-ați gândit vreodată la forma banalelor? În mediul online și nu numai a circulat ideea că UE reglementează curburile bananelor! Deși acest mit este are la bază standardele de calitate pentru fructe, vânzarea bananelor mai… artistice nu este interzisă.

Deși hilare, aceste dezinformări caută să slăbească încrederea în UE și s-o prezinte ca o construcție absurdă care reglementează lucruri la fel de bizare. Așadar, nu trebui să fim îngăduitori cu miturile, chiar dacă ne fac să râdem. Uniunea Europeană este despre unitate și diversitate. Scopul său nu este de a reglementa fiecare aspect minor al vieții noastre, ci de a ne îmbunătăți calitatea traiului și a crea un standard comun – totul pentru a asigura un viitor cât mai prosper pentru toți cetățenii UE.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol