7 decembrie 2024, 17:06

Șah la Putin. O strategie interesantă ne arată cum Moscova ar putea câștiga mult mai puțin din exportul petrolului. Deloc, e practic imposibil

Sub titlul “Un plan promițător pentru a stopa banii din petrolul rusesc”, Washington Post propune într-un material din secțiunea de editoriale să vedem problema puțin altfel. Și ce spune este extrem de interesant.

„Rusia înoată în numerar”, a declarat recent un economist de la Institutul de Finanțe Internaționale pentru Wall Street Journal. Aceasta nu este genul de știre financiară pe care Statele Unite și aliații lor sperau să o citească la mai bine de șapte luni după ce președintele Vladimir Putin a atacat Ucraina, iar Occidentul a răspuns cu sancțiuni economice.

Aceste sancțiuni – inclusiv înghețarea fără precedent a activelor – au fost într-adevăr radicale și, împreună cu retragerile voluntare ale companiilor de pe piața rusă, au contribuit la aruncarea regatului domnului Putin în recesiune. Cu toate acestea, există o slăbiciune majoră: Exporturile de petrol din Rusia au continuat, Moscova obținând din acestea 74 de miliarde de dolari până în iulie, potrivit Journal.

Șah la Putin. De ce s-a apreciat rubla?

Acesta este unul dintre motivele pentru care rubla s-a apreciat de fapt de când a început invazia, pe 24 februarie. Rusia exportă puțin mai puțin petrol decât în 2021, în parte din cauza interdicțiilor impuse de Statele Unite, Canada și Marea Britanie, dar China și India – și țările europene care nu au surse alternative – continuă să cumpere petrol rusesc la prețuri în general mai mari decât anul trecut.

Pe scurt, câștigurile din petrol ale Rusiei sunt un motiv important pentru care sancțiunile nu au ajuns nici pe departe să paralizeze economia de care depinde mașina sa de război. Situația necesită un plan inovator, iar Grupul celor Șapte a convenit asupra unuia: o propunere, susținută de mult timp de secretarul Trezoreriei, Janet L. Yellen, prin care Statele Unite și alți susținători ai Ucrainei ar impune un preț maxim pentru petrolul rusesc printr-un fel de cartel al cumpărătorilor. Cheia este exploatarea dominației firmelor britanice și europene în domeniul asigurărilor, de care depind transporturile globale de petrol, prin refuzarea acestor servicii oricărui petrolier rus care transportă țiței la un preț mai mare decât cel maxim.

Deși anunțul de vineri al G-7 nu a menționat o cifră specifică, ideea este de a o stabili sub prețul mondial, dar peste costul de producție al Rusiei. În acest fel, alte țări din afara G-7 sunt încurajate să se alăture, deoarece aceasta înseamnă petrol mai ieftin pentru ele; între timp, Moscova însăși va fi probabil de acord, deoarece obținerea unui mic profit din petrol este mai bună decât embargoul total pe care Occidentul l-ar putea impune în caz contrar.

Un mecanism inteligent. Dar poate fi el aplicat?

Mecanismul este inteligent, iar principiul care stă la baza lui, abil: Țintiți fluxul de valută forte în cuferele rusești, nu fluxul de țiței care iese din puțurile și porturile maritime rusești. Întrebarea evidentă este dacă Statele Unite și aliații lor pot să-l pună în practică. Deja, Rusia a amenințat că va întrerupe livrările de petrol către orice țară care participă la plafonarea prețurilor. Administrația Biden susține că Moscova joacă la cacialma – și sunt șanse mari ca acest lucru să fie adevărat, având în vedere nevoia de bani a Rusiei și lipsa de surse alternative.

Fără îndoială, domnul Putin a anticipat plafonarea prețurilor și a încercat să afle cum să o ocolească prin înțelegeri secundare și alte subterfugii. Guvernele G-7 au multe detalii de pus la punct până în decembrie, când planul va intra probabil în vigoare. Perspectiva de a întrerupe fluxul de numerar al Rusiei fără a perturba piețele globale de energie merită efortul.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol