25 aprilie 2024, 13:04

Șah la Ungaria. Germania și alte câteva state UE vor eliminarea dreptului de veto al statelor membre în două domenii cheie

Nu este pentru prima dată când se încearcă așa ceva, iar motivul îl constituie atitudinea din ce în ce mai recalcitrantă a Ungariei, desigur.

Germania și alte opt state membre ale Uniunii Europene (Belgia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Slovenia, Spania şi Olanda) au lansat joi o iniţiativă vizând reformarea procesului decizional al UE în materie de Apărare şi de Politică Externă, cerând eliminarea dreptului de veto.

Într-un comunicat emis la Berlin, cele nouă state declară că propunerea vizează să „amelioreze eficacitatea şi viteza procesului de decizie” al diplomaţiei europene.

„În contextul războiului de agresiune rus în Ucraina şi al provocărilor în creştere la nivel internaţional, membrii grupului de prieteni sunt convinşi că procedura decizională trebuie ajustată”, afirmă semnatarii.

Nu e prima încercare

Tentative similare au mai fost lansate în trecut, fără succes, iar discuții se poarte încă de alți câțiva ani. Totuși, trebuie spus că sunt șanse mici ca UE să treacă la adoptarea deciziilor prin majoritate calificată.

Statele mici din Uniune, în special, se tem că vocea lor nu va mai fi conta dacă vor pierde opţiunea de veto. Aceste state consideră că ar putea fi perdante dacă toate deciziile ar fi luate cu majoritate calificată, mod utilizat în prezent pentru majoritatea afacerilor UE, cu excepţia anumitor domenii precum Politica Externă şi de Securitate.

Acest tip de vot necesită acordul a 15 state din 27, cu condiţia ca ele să reprezinte peste 65% din cele 450 milioane de locuitori din Uniune.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol