5 octombrie 2023, 4:34

Sala Radio. Concert pentru flaut și orchestră inspirat de pandemie: „World’s First Fear”. PREMIERĂ MONDIALĂ

Vineri, 25 iunie, pe scena Sălii Radio va avea loc concertul de închidere a stagiunii 2020-2021, susținut de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta apreciatului dirijor NICOLAE MOLDOVEANU.

Evenimentul va fi un prilej de a-l aplauda pe cunoscutul flautist ION-BOGDAN ȘTEFĂNESCU (solist al Filarmonicii ”George Enescu”), care cântă pe un instrument „bijuterie”: un flaut de aur de 18k, realizat de compania japoneză Muramatsu.

Concert inspirat de pandemie. „World’s First Fear”

Concertul de închidere a stagiunii va prilejui premiera absolută a concertului pentru flaut și orchestră „World’s First Fear” („Prima Frică Mondială”), creație recent compusă de DAN DEDIU.

„Compus în timpul pandemiei de coronavirus, în 2020, și dedicat flautistului Ion Bogdan Ștefănescu, Concertul pentru flaut și orchestră op.172 își adoptă numele de World’s First Fear – Prima Frică Mondială de la o sintagmă forjată de gânditorul francez Bernard-Henri Lévy în eseul intitulat Acest virus care ne smintește.

În acest sens, piesa este o meditație muzicală asupra mentalului omenirii de azi, aflată în căutarea unei identități marcante, fără speranța și credința în vreun transcendent, dar cu iluzia secretă că totuși nu e totul pierdut și că un fel de providență ne apără cumva de rele și necazuri, acum și-n viitor.

Concert în șapte părți

Cele șapte părți ale concertului propun o suită de miniaturi altoite cu elemente din strategiile cinematografice contemporane – 1. Bacchanale, 2. Pastorale cynique, 3. Imitations alluvionnaires, 4. Skinny Tunes, 5. Lisnafi, 6. Ave Maria (avec Bach et Gounod), 7. Lockdown interrompu – ce pot fi văzute ca episoade ale unui „sezon” de serial TV, în care temele muzicale sunt „roluri”.

De aceea, actualul concert e o „muzică cu portbagaj”, adică își poartă în spate, asemenea melcului, întreaga istorie.” – mărturisește compozitorul DAN DEDIU despre creația sa.

Programul serii de la Sala Radio mai cuprinde „Sospiri”, lucrare a compozitorului britanic EDWARD ELGAR și Suita „Pulcinella” de STRAVINSKI, de la a cărui trecere în neființă se împlinesc 50 de ani.

Biletele sunt disponibile în sistem online, pe iabilet.ro, și la casa de bilete a Sălii Radio.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol