3 iunie 2020, 14:35

Salamul de biscuiți, gustul dulcei copilării

Un răsfăt aromat, ușor de preparat, dulce și pudrat care îmi aduce aminte de vizitele călduroase la bunici sau de serile petrecute în familie. De unde vine oare această bucățică de rai?

Sursă imagine: lauraadamache.ro

Nu știu prea multe despre istoria acestei prăijturi dar știu că produsul ar fi de origine italienească, preparat pentru prima oară în secolul al VIII-lea la vizita Papei într-o regiune a Italiei. Pentru noi, românii, are cu siguranță o istorie proprie, cea a fiecărei familii. Multitudinea de rezultate de pe Google ne arată popularitatea acestui desert care nu are, însă, o diversitate mare de preparare. Cu cocos, rahat, rom sau aromă de vanilie, salamul de biscuți rămâne una dintre cele mai savuroase și iubite prăjituri ale copilăriei.

Pentru a face un salam de biscuiți aveți nevoie, bineînțeles, de biscuiți, 250 de grame mai exact (dulci, de tipul petite beurre), trei ouă, 75 grame de cacao pudră, 100 grame de zahăr și 50 grame de unt.

Sursă imagine: tastebazaar.ro

Se bat ușor ouăle, să adaugă zahărul, praful de cacao și untul topit la temperatura camerei. Această compoziție se toarnă peste biscuții fărâmițați și se amestecă. Dacă vi se pare că nu puteți să amestecați prea bine, turnați puțin lapte pentru ca biscuții să se frăgezească. Se pot adauga și alte mirodenii sau ingrediente, cum ar fi rahatul sau stafide. Ultima etapă este cea a rulării compoziției pe o folie de plastic într-o formă perfectă de… salam. Desertul se pune la frigider și e gată de savurat după câteva ore.

Sursă imagine: pemasadinbucatarie.blogspot.ro

Pentru că durează puțin de preparat și nu este foarte complicat de realizat și cei mici se pot juca în bucătarie de-a cofetarii.

Românii iubesc salamul de biscuiți cât să spargă recorduri. Cel mai mare salam de biscuiți de la noi din țară a avut peste 25 de metri de deliciu pentru papilele gustative. Desertul a fost preparat în luna mai, anul acesta, în ultima zi a Festivalului Alba Carolina Food Fest, după cum informează Mediafax.ro. Ideea i-a aparținut bucătarului Cosmin Toma, cunoscut în comunitatea locală pentru inventarea de reţete culinare şi reinterpretare celor clasice.

Sursă imagine: Mediafax.ro

Astăzi am ales să facem cel mai mare salam de biscuiţi din România şi, de ce nu, şi din lume, pentru că nu cred că s-a mai făcut până acum unul atât de mare. Am folosit 27 de kilograme de biscuiţi, 4 kilograme de ciocolată, 4 kilograme de rahat, două kilograme de nucă de cocos, 11 litri de lapte, 30 de pachete de unt, 35 de esenţe de rom şi un kilogram de stafide. Am lucrat 20 de bucătari, timp de mai bine de două ore. Biscuiţii au fost deja sfărâmaţi, în caz contrar ar fi durat mai mult”, declara bucătarul la momentul respectiv pentru sursa citată.

De asemenea, Cosmin Toma a spus că a ales să realizeze un astfel de salam de biscuiţi, pentru a promova deserturile cu istorie în România.

Desertul acesta s-a născut undeva pe vremea comunismului, când gospodinele nu aveau altă materie primă pentru acest fel de mâncare. Am păstrat reţeta bunicii, dar am mai adăugat câteva ingrediente, stafide şi nucă de cocos”, a explicat bucătarul.

Sursă imagine: Mediafax.ro

Tu când ai mâncat ultima oară salam cu biscuiți?

 

[Sursă imagine cover: retetepractice.ro]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

  1. Alexandra

    23 martie

    Salamul de biscuiti este un desert romanesc. Este scris pe Wikipedia.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.