19 mai 2022, 19:00

Salata de boeuf, în pericol! Oare vor renunța rușii la mazăre?

Dincolo de criza sanitară și de manevrele de la granița Ucrainei, Rusia se confruntă și cu o inflație substanțială. Prețul a numeroase produse, în special alimentare, s-a mărit, iar rușii vor trebui fie să renunțe la unele lucruri, fie să plătească mai mult.

Rușii se pregătesc pentru sărbători de iarnă costisitoare după ce prețurile ingredientelor pentru unele dintre cele mai îndrăgite rețete tradiționale au crescut vertiginos din cauza inflației ridicate care continuă să devalorizeze bugetele familiilor, relatează The Moscow Times.

Salata de boeuf +15%

Salata de boeuf, cunoscută drept salată Olivier în Rusia, după bucătarul belgian Lucien Olivier, care a preparat-o prima dată pentru unul dintre cele mai mari restaurante din Moscova, va costa cu 15% mai mult anul acesta comparativ cu 2020.

Ați auzit de salata de hering sub blană?

Ingredientele pentru salata de hering sub blană, o altă rețea tradițională populară în Rusia în preajma sărbătorilor, vor costa la rândul lor cu 25% mai mult decât anul trecut.

Inflația a ajuns în prezent în Rusia la cel mai ridicat nivel din ultimii 6 ani, prețul alimentelor crescând dramatic în special în anterioarele 18 luni.

Acest lucru a afectat puternic gospodăriile rusești, majoritatea fără economii, după aproape un deceniu de stagnare sau declin a nivelului de trai.

Costurile tot mai mari cu traiul zilnic au dat bătăi de cap și Kremlinului, care a răspuns prin introducerea unor prețuri maxime pentru unele produse și interzicerea unor exporturi, măsuri despre care economiștii afirmă că doar vor exacerba problemele pe termen lung.

Probleme și la cartofi

Uniunea crescătorilor de cartofi a avertizat la rândul ei că Rusia se va confrunta cu o penurie a acestui produs de bază în următoarele luni.

Prețul cartofilor a crescut cu 79% în ultimele 12 luni în timp ce cel al caviarului, o delicatesă favorită în perioada sărbătorilor, a atins un nivel record anul acesta.

Nu că și-ar permite foarte mulți caviar.

Agricultura rusă a fost de asemenea puternic afectată de pandemia de COVID-19 care a întrerupt fluxurile de muncitori sezonieri veniți din țările vecine și a dus la scumpirea unor echipamente cheie și a îngrășămintelor.

Apropo. Dacă vreți rețeta Salatei Oliver, vă oferim una aici, de la mama ei. Adică de pe un blog culinar din Republica Moldova. Vedeți voi dacă se pune sau nu mazăre.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol