29 august 2023, 17:12

Salmon Eye, spectaculoasa clădire din Norvegia. Designul exterior imită pielea strălucitoare și argintie a somonului

Salmon Eye este o platformă plutitoare care seamănă cu un ochi de pește, are o arhitectură curbată, acoperită cu 9.500 de plăci din oțel inoxidabil care imită aspectul și culoarea solzilor de pește, are 1.256 de tone și 25 de metri în diametru.

Designul exterior imită pielea strălucitoare și argintie a somonului, iar forma sa amintește de ochiul peștilor – de unde și numele. Creat de atelierul danez Kvorning Design, clădirea spectaculoasă, care plutește pe apă, dorește să inspire și să informeze lumea despre cum se poate hrăni omenirea cu fructe de mare și pești obținute prin metode sustenabile.

Suprafața interioară are 650 de metri pătrați și este împărțită în patru etaje, dintre care unul sub apă.

Salmon Eye se află în Hardanger, Norvegia, al cincilea cel mai lung fiord din lume și este un spațiu educațional, audio-vizual captivant, conceput pentru a informa despre lumea acvatică.

Proiectul a fost conceput și finanțat de compania Eide Fjordbruk, ce are crescătorii de somoni în Norvegia. Construcția a fost finalizată în august 2022, la timp pentru deschiderea sa în septembrie 2022.

Anika Madsen este chef cu două stele Michelin. În primăvara acestui an a deschis pe Salmon Eye un nou restaurant. L-a numit Iris, după zeița din mitologia greacă, mesager între mare și cer.

„Vreau să aduc ingredientele provenite din mare puțin cunoscute, sustenabile, în centrul atenției, și să le transform în ceva delicios pentru ca oamenii să le iubească”, spune Anika Madsen.

Meniul de la Iris este o poveste cu idei și sugestii pentru inovații și o veritabilă aventură gastronomică. Sunt doar 24 de locuri în restaurant unde, la cină, se servesc 18 feluri de mâncare într-o sală cu vedere panoramică asupra fiordului, ghețarilor și munților.

Mai multe detalii, AICI

Sursa foto: Kvorning Design


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol