20 aprilie 2024, 0:05

Salvamont România, eveniment montan cu final fericit

Pe timpul nopții de sâmbătă spre duminică în jurul orelor 00:45, două alpiniste anunțau print-un apel la 112 că întâmpină probleme la retragerea din traseul Speranțelor din Peretele Vaii Albe, masivul Bucegi.

„Traseul are 14 lungimi de coarda si grad de dificultate maxim, 6B, in alpinismul clasic, iar, cele doua alpiniste, dupa ce au parcurs 9 lungimi de coarda, sesizand ca intra prea mult in noapte au intrerupt ascensiunea si au inceput sa coboare in rapel. Dupa ce au coborat 6 lungimi de coarda, datorita intunericului si ceţei nu au mai reusit sa gaseasca reguparea necesară pentru a monta o noua linie de rapel, moment in care au anuntat evenimentul in sistemul de urgenţă. Mai mult de atat, zona in care se aflau era surplombata si alpinista care cobora in rapel se afla la distanta mare de peretele de stanca. Imediat la nivelul structurilor Salvamont din valea Prahovei s-a constituit o celula de comanda formata din seful formatiei salvamont din Busteni – Gigel Haiduc, seful formatiei din Sinaia – Nae Cojanu si seful Salvamont Prahova- Daniel Banu, care, in baza informatiilor primite, si intelegand turnura nefavorabila pe care o poate lua evenimentul, au stabilit planul de acţiune si au alertat resursele necesare de interventie.

Conditiile reale din teren, noapte, ceata, temperaturi scazute, configuratia terenului, drumul de acces ales catre locul in care se aflau cele doua alpiniste , respectiv intrare prin traseul Fisura Albastra, apoi, traversare catre Traseul Sperantelor, impunea interventia cu salvamontisti cu mare experienţă, foarte buni alpinisti si, mai ales, cunoscatori foarte buni ai acestor trasee. Pe langa salvamontistii din zona, s-a constituit o echipa de sprijin formata din instructori salvamont si cei mai buni alpinisti-candidati salvamont, aflati la cursurile Scolii Nationale Salvamont in Centrul de pregatire profesionala din Padina si s-a pregatit deplasare in regim de urgenta a unuia dintre cei mai experimentati alpinisti ai acestor trasee, Costel Cojanu din Zarnesti cel care, impreuna cu fratele sau Nae Cojanu, sefului formatiei Salvamont Sinaia, cunosc perfect aceste trasee pe care s-au catarat de acum peste 40 de ani.

De asemenea s-a apelat si la grupul de alpinisti aflati in refugiul Costila pentru a actiona, in caz de nevoie, alaturi de salvamontisti ca resursa de sprijin. In tot acest timp, celula de comanda a tinut legatura cu cele doua fete, a obtinut de la acestea detalii foarte importante privind localizarea lor, si au reusit sa le ofere informatiile necesare, ca, intr-un moment de vizibilitate buna sa gasesca regruparea necesară si prin care sa continue coborarea pe linia corecta si , astfel , evenimentul sa se incheie cu bine. Salvamont Romania nu poate decat sa apecieze modul exemplar in care cele doua alpiniste s-au comportat, cum au reusit sa isi mentina moralul ridicat, sa gestioneze si sa depaseasca problemele aparute, cum au folosit informatiile primite de la Salvamont si, dand dovada de o buna pregatire psihica si in alpinism, au reusit sa coboare din traseu.

Indiferent cate resurse ar fi mobilizate, cat de repede s-ar deplasa si ar interveni salvamontistii, un rol foarte important in astfel de situatii trebuie sa il aibe cei care au probleme pe munte, sa incerce sa isi mentina moralul ridicat, sa pastreze coeziunea grupului, sa observe detaliile cu atentie, pentru a putea oferi informatii corecte Salvamontului, sa isi conserve resursele, sa nu isi forteze limitele, sa anunte evenimentul si sa solicite interventia Salvamont atunci cand nu nu se mai simt in siguranta pe munte . Inca o data , din partea Salvamont Romania, si, in special a celor care nu au dormit azi noapte, sincere felicitari fetelor pentru atitudine si succes in toate ascensiunile lor viitoare !” , informează Salvamont România pe pagina de Facebook.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol