7 iunie 2023, 5:15

Salvați Copiii România dotează Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Tg. Mureș cu un dispozitiv ECMO performant

Pentru a întări capacitatea Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant din Tg. Mureș, unitate medicală de elită, Organizația Salvați Copiii România dotează spitalul cu un dispozitiv ECMO (cord-plămân artificial) de ultimă generație, destinat susținerii funcțiilor cardio-pulmonare prin circulație extracorporală post intervenții chirurgicale cardio-vasculare pediatrice.

Echipamente de 235.000 de euro

În ultimii doi ani, numărul copiilor cu patologii cardiace care au plecat la tratament în străinătate a fost tot mai mic, cele mai multe cazuri ajungând la Institut: astfel, medicii de aici au efectuat 144 intervenții de chirurgie cardiovasculară, (dintre care 41 sunt cazuri cu malformații cardiace congenitale) în 2021, în vreme ce în primul semestru din 2022 au fost făcute deja 105 intervenții chirurgicale (20 dintre acestea fiind cazuri de malformații cardiace congenitale). Numărul copiilor care au plecat pentru tratament în străinatate cu formular E112 a scăzut de la 43, în 2019, la 14, în 2021.

Până acum, organizația a dus Institutului de la Tg. Mureș echipamente și aparatură medicală în valoare totală de 235.000 euro.

Principala unitate de transplant de cord la copii

”Organizația Salvați Copiii România este din nou la Tg. Mureș, la Institutul Inimii. În virtutea îndelungatei colaborări pe care o avem în interesul copiilor și a nou născuților greu încercați de la o vârstă atât de fragedă, ne bucurăm să îi avem alături pe reprezentanții Organizației, de data aceasta pentru a marca achiziționarea unui aparat de susținere a funcției circulatorii și respiratorii pentru Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Tg Mureș. Aparatul, atât de necesar pentru tratamentul pacienților aflați în stare avansată de insuficiență cardio-respiratorie vine să adauge un plus de opțiuni pe care medicii noștri le vor avea la îndemână pentru salvarea de vieți. Într-un context în care vedem o creștere alarmantă a infectărilor cu virusul SARS-CoV2, acest aparat de înaltă performanță este cu atât mai util pacienților noștri”Prof. Dr. Horațiu Suciu, Șef secție clinică Chirurgie cardiovasculară adulți și copii  IUBCvT.

Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Tg. Mureș este principala unitate din România care a efectuat și efectuează transplant de cord, chiar și în perioada infecției cu SARS-CoV2: opt cazuri în 2019, din care un copil; patru în 2020 și două cazuri de transplant, în 2021.

Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Tg. Mureș este unicul furnizor de servicii spitalicești de chirurgie cardiovasculară copii – atât urgențe neonatale cât și pentru patologie cronică a malformațiilor cardiace congenitale ale copiilor din regiunea Centru și nu numai, intervenind în peste 80% din cazurile din țară.

Ce spune statistica?

În România se nasc aproximativ 1.000 de nou-născuți cu malformații congenitale cardiovasculare care, conform opiniei specialiștilor, trebuie operați în primul an de viață.

Aproximativ 10% dintre acești pacienți reprezintă urgențe care trebuie tratate chirurgical în perioada neonatală. Din estimările medicilor, în România se efectuează anual aproximativ 450 de intervenții cardiovasculare pediatrice, dintre care 300 sunt realizate la Târgu Mureș.

Proiectele anului 2022

Anul acesta Salvați Copiii va susține spitale din județele: Argeș, Botoșani, Brașov, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Iași, Maramureș, Mureș, Mehedinți, Sibiu, Timiș și Tulcea, precum și în București.

Salvați Copiii România a demarat și un amplu proces de reabilitate a Blocului Operator și a Secției de Terapie Intensivă ale Maternității Polizu, din cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu – Rusescu”. Maternitatea  este unitate de referință în domeniul sănătății mamei și copilului, aici vin să fie tratate sau să nască femei din toată țara, sunt tratate gravide cu diverse afecțiuni materno-fetale, cazuri care necesită intervenție pentru bebeluși încă din primele secunde de viață sau femei cu patologii ginecologice diverse.

Donații

#INVESTIȚIE ÎN VIAȚĂ cu 20% din impozitul pe profit

 Companiile pot investi în viața nou-născuților care au nevoie de îngrijire medicală urgentă și de calitate, prin încheierea unui contract de sponsorizare, iar persoanele fizice au posibilitatea de a dona online pe https://www.salvaticopiii.ro/renovare  sau prin SMS la 8844, 2 euro lunar, text SALVEZ.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol