29 noiembrie 2022, 6:20

Salvați Copiii România:al treilea transport umanitar pentru copiii refugiați din Ucraina în Republica Moldova

Peste 1.600 de copii din familiile refugiate din Ucraina sunt integrați în sistemul educațional din Republica Moldova, potrivit Ministerului Educației și Cercetării de la  Chișinău. Dintre aceștia, 467 frecventează instituțiile de educație timpurie, iar 1.150 sunt încadrați în școlile primare, gimnaziile și liceele din țară.

Dintre cei 1.150, 119 studiază în limba română și 1.031 urmează lecțiile în limba rusă.

Rechizite

Organizația Salvați Copiii a organizat un transport umanitar cu 1.200 de ghiozdane echipate cu rechizite pentru copiii ucraineni care sunt încadrați în școlile primare, gimnaziile și liceele din țară, urmând ca acestea să fie distribuite de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova copiilor din toate raioanele.

 Salvați Copiii România și-a extins intervenția și în Republica Moldova și a organizat până acum, din fonduri proprii, alte două transporturi umanitare cu 505.200 de produse pentru 42.000 de copii de vârstă mică și mame din Ucraina. Primul transport umanitar, cu scutece de unică folosință, șervețele umede biodegradabile pentru bebeluși și absorbante, a plecat în 12 aprilie, din București, având ca destinație Chișinău, iar cel de-al doilea transport a ajuns în Republica Moldova în data de 16 mai. Produsele au fost distribuite în cele 100 de centre pentru refugiați, gestionate de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale din Moldova.

Extinderea asistenței umanitare

Încadrarea copiilor și tinerilor din familiile refugiaților în instituțiile de învățământ din Republica Moldova se desfășoară în conformitate cu mecanismul elaborat de Ministerul Educației și Cercetării, care monitorizează zilnic situația cu privire la numărul copiilor integrați în sistemul educațional.

„Am decis să extindem asistența umanitară pe care o acordăm copiilor refugiați din Ucraina și pe teritoriul Republicii Moldova, o țară care a demonstrat că deși capacitatea de a gestiona fluxul de refugiați a fost depășită pe hârtie, solidaritatea umană nu are limite și merită tot sprijinul nostru. E un exemplu formidabil de generozitate, pe care îl vom sprijini constant”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

 Grupul de lucru în domeniul Educației din Republica Moldova, creat ca răspuns la criza refugiaților din Ucraina, a subliniat că printre necesitățile educaționale identificate în procesul de integrare a copiilor refugiați în instituțiile de învățământ din Republica Moldova se numără achiziția seturilor de rechizite pentru fiecare copil refugiat în funcție de treapta de învățământ, dar și organizarea activităților non-formale de coeziune a copiilor din Republica Moldova și Ucraina în cadrul instituțiilor de învățământ.

CONTEXT

De la declanșarea războiului din Ucraina, Salvați Copiii România a acordat asistență umanitară pentru 157.729 de persoane, dintre care 89.158 copii ucraineni și 68.571 de adulți (femei, vârstnici, bărbați cu derogare medicală, familii extinse), constând în alimente de bază, produse de igienă, îmbrăcăminte, pături și alte produse de imediat ajutor, suport emoțional, traducere și consiliere informațională – materiale de informare în limba ucraineană (informații despre procedura de azil, mijloace de călătorie, spitale, harta și adresele centrelor pentru solicitanții de azil etc.).

 Organizația Salvați Copiii este activă în domeniul azilului încă din 1995, derulând o serie de proiecte ce oferă servicii educaționale și sociale adresate nevoilor specifice ale copiilor solicitanți de azil și refugiați, inclusiv minori neînsoțiți și persoane relocate, în vederea integrării lor sociale și educaționale. În cei 27 de ani de activitate în domeniul azilului, peste 9.200 de copii și familiile acestora au beneficiat de activități zilnice, asistență financiară, consiliere socială și psihologică și suport material și educațional, în cele 5 centre regionale (București, Galați, Rădăuți, Șomcuta Mare și Timișoara).

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol