15 aprilie 2024, 21:28

Șanse mari ca 2024 să doboare un nou record de căldură

Oamenii de știință din SUA spun că o șansă din trei ca 2024 să fie un alt an cu temperaturi record. Deja se știe că 2023 a fost cel mai cald record de căldură înregistrat în lume… Conform celor mai recente date furnizate de Copernicus, furnizorul de servicii de monitorizare a schimbărilor climatice al UE, Pământul a fost cu 1,48 grade Celsius mai cald în 2023 decât în perioada de dinaintea utilizării pe scară largă a combustibililor fosili, care a determinat încălzirea globală. Asta înseamnă că anul trecut am fost cu doar 0,02 grade sub ținta de 1,5 grade stabilită în Acordul de la Paris privind schimbările climatice în 2015– cu toate că temperaturile globale trebuie să fie constant peste această limită pentru ca limita să fie considerată depășită.

În analiza anuală a climei globale, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA (NOAA) a confirmat concluziile oamenilor de știință din UE, potrivit cărora anul 2023 a fost cel mai cald de la începutul înregistrărilor, în 1850, situându-se cu 1,35 grade Celsius (2,43 grade Fahrenheit) peste media preindustrială. Cantitatea de căldură stocată în straturile superioare ale oceanului a atins, de asemenea, un nivel record anul trecut, a precizat NOAA.

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a confirmat, de asemenea, că anul 2023 a fost un an record și a declarat că lumea s-a încălzit cu 1,2 grade Celsius (2,16 grade F) peste media preindustrială, pe baza temperaturii medii globale pe zece ani din 2014 până în 2023, scrie Reuters.

Fenomene diverse

Recordul a fost posibil din cauza schimbărilor climatice, determinate de arderea combustibililor fosili, alături de un model climatic El Nino care a apărut la jumătatea anului. El Nino este un eveniment natural care duce la încălzirea apelor de suprafață în estul Oceanului Pacific și la creșterea temperaturilor globale.

Se așteaptă ca acesta să persiste cel puțin până în aprilie, crescând probabilitatea ca 2024 să fie un alt an record.

„Întrebarea interesantă și deprimantă este ce se va întâmpla în 2024? Va fi mai cald decât 2023? Nu știm încă”, a declarat Christopher Hewitt, șeful serviciilor climatice internaționale ale OMM.

NOAA a declarat că există o șansă din trei ca anul 2024 să fie mai cald decât 2023 și o șansă de 99% ca acesta să se situeze printre cele mai calde cinci înregistrate vreodată.

„Este foarte probabil ca (El Nino) să persiste până în aprilie, posibil mai, iar după aceea nu suntem siguri – devine mai puțin sigur”, a declarat Hewitt.

Estimări

Impactul El Nino atinge în mod normal un vârf în timpul iernii din emisfera nordică și apoi se diminuează, trecând fie la condiții neutre, fie la o fază La Nina, care produce în general temperaturi globale mai scăzute. Dar există și riscul ca El Nino să revină.

„Dacă am face o tranziție către o fază La Nina… poate că anul 2024 ar putea să nu fie cel mai cald înregistrat vreodată”, a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului european Copernicus pentru schimbări climatice.

Întrucât emisfera sudică se află acum în perioada de vară, când El Nino atinge vârful, autoritățile sunt în alertă pentru valuri de căldură, secetă și incendii.

Săptămâna aceasta, Biroul de Meteorologie din Australia a emis alerte de căldură extremă pentru Australia de Vest.

Iar în sudul Africii, „suntem foarte îngrijorați de potențialul unor perioade secetoase în ianuarie și februarie, cu o probabilitate ridicată de precipitații sub medie”, a declarat Lark Walters, consilier de sprijinire a deciziilor pentru Rețeaua Sistemului de avertizare timpurie a foametei.

„Estimăm că peste 20 de milioane de persoane vor avea nevoie de asistență alimentară de urgență”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol