29 noiembrie 2022, 14:41

Săptămâna de lucru de patru zile. Ce știm până acum?

Patru zile de 10 ore sau cinci zile de 8 ore? Posibil să avem de ales…

PNL și USR au depus un proiect de lege prin care durata timpului de lucru ar putea să fie de patru zile cu program de 10 ore pe zi.

Potrivit inițiatorilor, repartizarea timpului de lucru ar putea fi la alegere și s-ar stabili prin contractul dintre angajat şi angajator, cu respectarea Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene.

Propunerea legislativă va fi dezbătută inițial la Senat care este și prima Cameră sesizată iar Camera Deputaților este forul decizional.

Proiectul propune o durată a timpului de lucru și de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână, astfel încât angajații să lucreze doar 4 zile pe săptămână și să aibă un weekend de trei zile.

În prezent, Codul Muncii prevede că, pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus, potrivit legislației actuale.

Inițiatorii propun că această repartizare să poată fi și de 10 ore pe zi timp de patru zile, cu trei zile de repaus.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol