26 septembrie 2021, 1:04

Lerul, protejat prin lege! Sărbătoarea colindului românesc va fi anuală, între 6-31 decembrie

Proiectul de lege privind instituirea perioadei 6-31 decembrie ca una oficială a Sărbătorii colindului românesc a trecut de votul final de la Camera Deputaților, cu o majoritate covârșitoare.

Anunțul a fost făcut pe Facebook de către Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, care spune că a inițiat acest proiect împreună cu senatoarea Alina Gorghiu.

„Iarna aceasta vom sărbători oficial colindul românesc!”, s-a bucurat ministrul pe Facebook.

În textul legii propuse, se precizează:

„Perioada oficială a sărbătoririi colindului românesc poate fi marcată de către autorităţile publice centrale şi locale, de către societatea civilă, precum şi de către persoane fizice sau juridice, prin organizarea de evenimente educative, de voluntariat, cu caracter social. De asemenea, consacrarea acestei perioade poate fi făcută şi prin participarea la orice astfel de evenimente. Unităţile educaţionale, unităţile de cult, centrele comunitare şi instituţiile culturale sunt invitate să participe la acţiuni de promovare a practicării colindatului, precum şi la identificarea şi crearea fondului de colinde noi şi vechi.”

În expunerea de motive, se arată:

„Conform Barometrului de Consum Cultural din 2018, 59% din respondenţi au învăţat de la părinţi, bunici sau alte persoane din generatiile anterioare colinde, fiind cel mai răspândit element al patrimoniului cultural imaterial transmis între generaţii. Barometrul de Consum Cultural din 2017, care a analizat percepţia asupra importanţei patrimoniului imaterial, arată că, pentru 87% din cei chestionaţi, colindul este pe primul loc.”

Următorii pași pentru adoptarea legii sunt trimiterea ei la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare și apoi publicarea în Monitorul Oficial.

Foto: Bogdan Gheorghiu, Facebook


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

  1. rosa

    28 mai

    ce prioritati au animalele astea, nu-mi vine sa cred! TREBUIE SA FIM FOARTE PROSTI CA SA BAGAM IN SEAMA ASEMENEA ABERATII!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.