20 ianuarie 2023, 9:46

Sărbătoarea muzicii şi a Crăciunului pe scena Filarmonicii „George Enescu”

În preajma Crăciunului, Filarmonica „George Enescu” invită publicul în zilele de joi, 22 decembrie şi vineri, 23 decembrie la ultimele concerte programate în stagiunea simfonică din anul 2022.

La pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii se va afla dirijorul francez Nicolas Simon, iar ca soliste vor evolua violonistele Sarah şi Deborah Nemţanu, născute la Bordeaux într-o familie de muzicieni de origine română, cu remarcabile cariere internaţionale.

Program

Programul propune pentru început Preludiile de Franz Liszt, o lucrare impetuoasă prin care s-a consacrat un nou gen, poemul simfonic, cu o lume sonoră impresionantă, marcată de bucuria apoteozei finale dinainte anunţate.

În continuare, solistele Sarah şi Deborah Nemţanu vor interpreta un cuplu de concerte pentru două viori şi orchestră. Primul dintre ele, Concertul în re minor pentru două viori și orchestră, BWV 1043 de Johann Sebastian Bach este pe cât de familiar, pe atât de iubit de muzicieni şi melomani deopotrivă.

Ca o punte peste secole, Concertul în re major pentru două viori și orchestră de Bohuslav Martinu , creat în jurul anului 1950, a fost descris, cu destul umor, de către compozitor în corespondenţa sa drept o lucrare „probabil nu la fel de reuşită ca cea a lui Bach, dar poate prima de felul său după Bach”.

În partea a doua a serii, Suita „Spărgătorul de nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski are darul de a trezi copilul din fiecare dintre noi şi de a ne transporta într-o lume magică, cu zâne, prinţi fermecaţi şi soldăţei din turtă dulce, ce translează între un decor mundan, de sărbătoare a Crăciunului şi unul feeric, de vis devenit astfel realitate; totul prinde viaţă pe tărâmul dulciurilor şi în palatul fermecat din Confiturenburg.

 

Ateneul Român


Joi, 22 decembrie 2022, ora 19
Vineri, 23 decembrie 2022, ora 19

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor
NICOLAS SIMON

Soliste
SARAH NEMȚANU
DEBORAH NEMȚANU

Program

Franz Liszt – Poemul simfonic „Preludiile”, S.97

Johann Sebastian Bach – Concertul în re minor pentru două viori și orchestră, BWV 1043

Bohuslav Martinu – Concertul în re major pentru două viori și orchestră, H. 329

Piotr Ilici Ceaikovski – Suita „Spărgătorul de nuci”, op. 71a

Mai multe informații despre acest concert pot fi găsite aici:

https://www.fge.org.ro/calendar

Prețurile biletelor sunt:

Categoria I:    120 lei

Categoria II:  110 lei

Categoria III: 100 lei

Biletele se pot cumpăra:

– De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: marți – vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar. Telefon: 021.315.68.75)

– Online, accesând site-ul  www.fge.org.ro  – secțiunea „Calendar“.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol