14 aprilie 2024, 14:18

Sârbii din Banat se pregătesc să aprindă Badnjak-ul de Crăciun

În calendarul pe stil vechi – cel iulian – Crăciunul pe rit vechi se sărbătorește cu 13 zile mai târziu față de calendarul ortodox. Astfel, sârbii din Banat vor celebra anul acesta Nașterea Domnului duminică, 7 ianuarie.

Sâmbătă, 6 ianuarie, ca în fiecare an, în Ajunul Crăciunului, va avea loc aprinderea trunchiului de stejar, Badnjak, ceremonial care semnifică arderea păcatelor și înălțarea spre lumină.

Cu cât flăcările se înalță mai mult, cu atât se crede că este mai îndurător Dumnezeu cu făpturile Sale.

Evenimentul are loc în curtea Catedralei Ortodoxe Sârbe din Piața Unirii din Timișoara, de la ora 17, scrie Tion.

După ceremonial, credincioșii sârbi asistă la slujba vecerniei, iar la plecare primesc legături făcute din crenguțe de stejar cu paie, pe care le duc acasă.

Rămurelele semnifică puterea și tăria cu care va fi întâmpinat Noul An, iar paiele simbolizează locul unde s-a născut Iisus.

Nu numai sârbii sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi, ci și rușii lipoveni, bulgarii sau ucrainenii.

Potrivit vechiului Calendar Iulian, sărbătoarea Nașterii Domnului, stabilită pe 7 ianuarie, este precedată de seara de Ajun, când copiii și tinerii îmbrăcați în costume tradiționale, având colaci legați cu ștergare înflorate, colindă pe la casele rudelor și prietenilor, în cete, pentru a aduce vestea cea bună a Nașterii Pruncului Sfânt.

Vineri, 5 ianuarie, în așteptarea Crăciunului sârbesc, în Piața Victoriei din Timișoara va avea loc un concert al cunoscutei cântărețe Neda Ukraden, de la ora 19. În deschidere vor concerta Pera Todorovici & Band.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol