20 mai 2024, 0:47

Sarcofag antic, găsit sub Catedrala Notre Dame

Arheologii au găsit un vechi sarcofag de plumb sub Catedrala Notre Dame din Paris, împreună cu fragmente dintr-un paravan, oferind o nouă perspectivă asupra istoriei clădirii care este în prezent în reconstrucție după un incendiu devastator din 2019. Notre Dame a comandat lucrările de săpături în interiorul catedralei, ca măsură de precauție, înainte de instalarea schelelor necesare refacerii acoperișului din lemn de 100 de metri înălțime.

Situl de săpătură se află sub un strat pietros care datează din secolul al XVIII-lea, dar unele niveluri inferioare datează încă din secolul al XIV-lea, iar unele chiar la începutul secolului al XIII-lea, a spus Ministerul Culturii din Franța. Arheologii au reușit să trimită o cameră video mică în interior, care a dezvăluit resturi de pânză și materie organică, cum ar fi păr și resturi vegetale.

Arheologii au spus că sarcofagul de plumb a aparținut probabil unui înalt demnitar și ar putea data din secolul al XIV-lea, ceea ce, dacă ar fi confirmat, ar face din asta o descoperire spectaculoasă. Săpătura a scos la iveală și o groapă imediat sub podeaua catedralei, probabil făcută în jurul anului 1230, când Notre Dame, unul dintre cele mai vechi exemple de arhitectură gotică franceză, era în construcție.

Foto: JULIEN DE ROSA / AFP / Getty Images (via CNN)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol