21 aprilie 2024, 5:20

Șase minute de lectură pe zi pot reduce semnificativ nivelul stresului

Cititul reduce stresul, dar are și alte beneficii, precum dezvoltarea vocabularului și a creativității sau creșterea nivelului de empatie. Cu toate acestea, țara noastră se confruntă cu un nivel tot mai scăzut de consum de carte. Statisticile realizate la nivel național și european arată că românii, în special copiii și tinerii, citesc foarte puțin.

Studiile arată că românii dedică numai 5 minute pe zi cititului și doar 6,2% se raportează la lectură ca modalitate de a-și petrece timpul, relatează stiri.tvr.ro.

Studiile de specialitate arată că lectura este un obicei sănătos, nu doar de îmbogățire a culturii generale și a cunoștințelor. Mai exact, 6 minute de citit pe zi pot reduce nivelul de stres cu până la 68%.

Deși cercetările și statisticile indică beneficii clare ale lecturii pentru o dezvoltare armonioasă, țara noastră se confruntă cu un nivel tot mai scăzut de consum de carte, iar neglijarea lecturii nu este cauzată exclusiv de bugetul limitat. Doar 5% dintre români merg la o bibliotecă publică pentru a împrumuta cărți.

Lectura, mai eficientă în reducerea simptomelor de stres decât mersul pe jos

Potrivit unui studiu realizat de „Mindlab International” (Universitatea din Sussex), lectura poate reduce nivelul de stres cu 68% în doar 6 minute. Studiul a arătat că lectura este de fapt mai eficientă în reducerea simptomelor de stres decât mersul pe jos (reducere de 42%), a bea o ceașcă de ceai (reducere de 54%) sau a asculta muzica preferată (reducere de 61%).

După cum poți observa, este un procent destul de semnificativ. Modul în care lectura ne deconectează de realitate și ne împinge către o stare meditativă care ne permite să ne relaxăm și să uităm de stres, o face un instrument de neprețuit pentru sănătatea noastră mintală și bunăstarea generală.

Să analizăm ce se întâmplă de fapt cu mintea și corpul tău atunci când citești și cum îți reduce de fapt nivelul de stres.

Cititul reduce tensiunea arterială și ritmul cardiac

După cum știm, unul dintre motivele pentru care stresul este un factor de risc uriaș pentru sănătatea noastră este faptul că ne crește tensiunea arterială și ritmul cardiac, ceea ce, în timp, poate duce la probleme cardiovasculare mai grave.

S-a descoperit că 30 de minute de lectură scad tensiunea arterială și ritmul cardiac, conform aceluiași studiu. Încă nu se știe dacă acest lucru este direct legat de faptul că reduce și stresul, dar este important de reținut că lectura poate face minuni pentru sănătatea ta mentală și fizică.

Cititul te ajută să dormi mai bine

O minte odihnită poate face față mai bine dificultăților vieții de zi cu zi. Oboseala constantă te poate face rapid să te simți copleșit de rutina și treburile zilnice, așa că un somn bun este esențial pentru menținerea sănătății mentale și fizice în mediul alert în care trăim.

Din fericire, o soluție foarte simplă pentru îmbunătățirea calității somnului și a odihnei este să luăm o carte și să citim înainte de a merge la culcare. Cercetările au arătat că 42% dintre persoanele care au participat la studiu au simțit o îmbunătățire a calității somnului după ce și-au însușit obiceiul de a citi înainte de a merge la culcare.

O posibilă explicație este faptul că lectura ne ajută să ne relaxăm, detensionează tensiunea musculară și reduce tensiunea arterială și ritmul cardiac. A adormi cu un corp și o minte relaxate va îmbunătăți cu siguranță calitatea generală a somnului.

Cititul ajută în ceea ce privește anxietatea și depresia

Potrivit unui studiu recent, s-a demonstrat că lectura ajută la atenuarea simptomelor de depresie, anxietate și epuizare. Studiul s-a concentrat pe efectele lecturii în timpul pandemiei de COVID-19, iar rezultatele confirmă, fără îndoială, că lectura este un mare ajutor pentru sănătatea mintală în general.

Cititul ne ajută să facem mai bine față realității

Potrivit unui studiu, cititul ne face mai empatici, expunându-ne la o multitudine de povești fictive, oferindu-ne perspective cu privire la modul în care anumite personaje gândesc și acționează în situații dificile. Cititul ne ajută să ne păstrăm mintea deschisă și are un efect pozitiv asupra inteligenței noastre emoționale și a capacității de a-i înțelege pe ceilalți.

Acest lucru face să fie mai ușor să faci față stresului din viața de zi cu zi. Ajutându-ne să devenim mai înțelegători și mai deschiși la minte, lectura poate reduce semnificativ numărul de factori de stres care ne afectează bunăstarea zilnic.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol