25 aprilie 2024, 7:13

Șase recorduri în agricultură pentru România. A început numărătoarea inversă pentru anul 2019

România este din ce în ce mai aproape de aflarea rezultatelor clasamentului european agricol din anul 2019. Astfel, după ce fermierii vor culege și recolta din această toamnă se va putea decide cine merită podiumul sau nu.

Institutul Național de Statistică (INS) a publicat recent un studiu retorospectiv al principalelor culturi din anul 2018, la niveulul Uniunii Europene. Potrivit acestuia, anul trecut, România s-a aflat în plutonul celor mai mari producători europeni la șase culturi vegetale, arată fermierinromania.ro.

În ceea ce privește producția europeană de grâu75,8% din producţia totală a fost obținută de statele: Franța, Germania, Regatul Unit, România, Polonia, Spania, Italia. La acest capitol, țara noastră s-a situat pe locul patru în clasamentul european la producția de grâu, cu un aport de 7,3% din totalul producției. 

Producția totală de porumb a fost de 81,6%, fiind obținută de șapte state membre:  România, Franța, Ungaria, Italia, Polonia, Spania, Bulgaria. În acest caz, România a ocupat primul loc la producția europeană de porumb, reușind să devină și cel mai mare cultivator de porumb boabe din UE. Mai mult decât atât, se pare că întreaga pondere a producțiilor de porumb a crescut, anul trecut, cu 0,4%, comparativ cu anul 2017 potrivit fermierinromania.ro.

Un alt record stabilit de România a fost și la producția de floarea soarelui, ocupând și aici prima poziție în clasamentul european, atât pentru prodcuție, cât și pentru suprafața totală cultivată – aproximativ o pătrime din suprafaţa totală cultivată cu floarea soarelui în UE. Astfel că, totalul a fost de 90,5%, prag realizat de cinci state membre  România, Bulgaria, Ungaria, Franța, Spania. 

În ceea ce privește producția de rapiță, România s-a clasat pe locul cinci la producția europeană de rapiță și pe locul patru în ceea ce privește suprafața totală cultivată. La această categorie, 84,1% din producţia totală de rapiţă a fost obținută de şapte state membre: Franța, Germania, Regatul Unit, Polonia, România,Cehia, Ungaria. Franța și Germania au obţinut aproximativ jumătate (43,2%) din producţia totală comunitară.

România a mai fost pe podium și în ceea ce privește producția de boabe de soia (16,1% din totalul UE) și tot pe locul al doilea s-a plasat din punctul de vedere al suprafeței cultivate, după Italia.

România a ocupat locul al doilea în UE, la producția de soia boabe (16,1% din totalul UE), și tot pe locul al doilea s-a plasat din punctul de vedere al suprafeței cultivate, după Italia. Însă, am reușit să ocupăm doar poziția a șaptea în clasamentul european, după Polonia, Germania şi Franţa.

Întregul material poate fi citit aici. 

Sursă Cover Foto: gazetaoltului.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol