10 aprilie 2021, 22:15

Un sat francez contestă construirea de turbine eoliene pe locul unui fost lagăr nazist (VIDEO)

Satul Denting en Moselle din estul Franței este divizat în legătură cu construirea unui parc eolian pe locul unui fost lagăr de prizonieri de război german, unde au murit mii de soldați sovietici. Opozanții proiectului consideră că ar fi nepotrivit să se continue construcția și că s-ar risca să se dezgroape cadavre. Guvernul local a decis să oprească lucrările preliminare de construcție în ianuarie, după ce a stârnit critici.

Se estimează că 20.000 de cadavre sunt îngropate pe terenul fostului lagăr Ban Saint-Jean, care avea  prizonieri sovietici în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Svetlana Joukova, nepoata unui prizonier sovietic care a murit în lagăr, se opune, de asemenea, proiectului:

„Este imposibil [să construim turbine eoliene] acolo unde au suferit atât de mulți oameni, unde au murit atât de mulți oameni”, a declarat ea pentru televiziunea franceză.

Ea a adăugat că este ca și cum am uita părți din istoria Franței și a Rusiei.

În 1945, au fost descoperite acolo 204 morminte comune săpate de soldații germani pentru a îngropa corpurile prizonierilor sovietici care au murit de foame, boli sau epuizare. După război, autoritățile au încercat să evalueze amploarea gropii comune și au descoperit că densitatea este de trei cadavre pe un metru pătrat și sunt zece straturi de cadavre în profunzime.

Unii locuitori sprijină turbinele eoliene, spunând că proiectul urmărește mai degrabă viitorul decât trecutul și ar produce energie verde pentru oraș. Tabăra este întinsă pe 100 de hectare nefolosite în prezent. Se plănuiește ridicarea a trei turbine eoliene înalte de 150 de metri fiecare, cu o fundație de 17 metri diametru fiecare.

Municipalitatea satului Denting en Moselle (250 de locuitori) este în favoarea proiectului eolian, care ar putea aduce venituri anuale de 42.000 de euro.

Foto: Google Maps


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.