3 iunie 2020, 23:20

Satul în care cuvântul „furt” nu există. Cum funcționează localitatea „minune” din România

Deși peste tot prin afara țării românii sunt etichetați greșit, satul Eibenthal ar putea cu ușurință să le schimbe impresia multora.

Spre surprinderea multora, în România este un sat unde nu există hoți și unde banii stau atârnați de gard, fără a tenta pe vreun localnic. Eibenthal a devenit cunoscut prin faptul că aici, se agață de gard saci colorați în care se află monede și bancnote, în așteptarea livrării de pâine. Așadar, deși banii sunt la îndemâna oricui și ar fi destul de ușor de furat, nimeni nu a îndrăznit vreodată măcar să încerce.

Satul este localizat între dealurile din vestul României, este populat în principal de cehi etnici și are o populație de aproximativ 300 de persoane.

Sursa: euronews.com

„Mașina care livrează pâine vine la fiecare două zile și cumpăr undeva la  4-5 pâini. Am pus suma exactă în pungă sau am lăsat o hârtie pe care-i scriu câți bani vreau rest, iar acesta îi lasă acolo. Nu am avut niciodată probleme și nici nu am auzit vreodată de dispariția pâinii sau a banilor „, spune localnica Augustina Pospisil, de 40 de ani, care este clienta brutarului din satul Svinita (la 20 km distanță), de aproape 15 ani.

Sursa: euronews.com

Motivul pentru care oamenii din sat sunt nevoiți să primească provizii din vecinătăți o dată la 2 zile, este reprezentat de lipsa forței de muncă, în urma căreia s-a închis magazinul local.

Un alt localnic la 75 de ani, Ștefan Benedict a cărui familie a trăit în Eibenthal timp de 4 generații spune : „Îmi las punga acolo și mă duc să lucrez pe teren și seara, când mă întorc, găsesc pâinea și restul, iar familia mea a sosit aici în timpul Imperiului Austro-Ungar, în timpul războiului, când nu aveau loc de muncă și au venit aici să taie lemnul în păduri. Apoi li s-au promis că, timp de zece ani, nu ar trebui să plătească niciun fel de impozite. „

De asemenea Benedict mai continuă prin a spune că nu dorește să-și urmeze nepoții sau foștii locuitori și să se mute în Cehia pentru un trai mai bun și mai puțin izolat.

„Când oamenii din satul nostru merg să lucreze în Republica Cehă, ei îi numesc” țigani români „. Când cineva se înfurie aici în România, ei ne numesc” țiganii cehi . Este ca și cum noi nu facem parte nici din România, nici Cehia „.

Sursa: euronews.com

Dar chiar și așa, Eibenthal trece de granițele izolării o dată pe an, atunci când găzduiește Festivalul „Banat” care atrage sute de vizitatori, atât din Cehia, cât și din alte zone, potrivit euronews.com.

În altă ordine de idei, primarul Victor Doscocil este înfricat de ideea că imaginea satului pe care îl conduce este în declin, întrucât, anul trecut în timp ce 7-8 persoane mureau, 3-4 se nășteau.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.