14 aprilie 2024, 20:57

O echipă de scafandri de la Salvamont-Salvaspeo Cluj a stabilit un nou record național de scufundare în peșteră inundată

O echipă de scafandri din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj a stabilit un nou record național de scufundare în peșteră inundată, atingând nota de -129 de metru adâncime, în Izbucul Ibzândiș din Munții Pădurea Craiului, județul Bihor.

Izbucul este considerat unul emblematic în speologia din România pentru că acolo se realizează explorări de mai bine de jumătate de secol.

Conform Salvamont-Salvaspeo Cluj, echipa formată din trei scafandri (Cristian Irimieș și Flaviu Pop – echipa de vârf și Ciprian Man – sprijin) a reușit doborârea vechiului record de – 121 metri din același izbuc (record ce data din anul 2022), depășind restricția (strâmtoarea) de la această cotă.

La adâncimea de 129 metri, scafandrii au descoperit o zonă în care galeria se îngusta și din pricina penalizării de decompresie pe care o aveau la acel minut, scafandrii au decis să se întoarcă. Ei au constatat că peștera continua descendent, oferind provocări de explorare viitoare.

Foto: https://www.facebook.com/salvamont.cluj/photos_by


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol