6 iulie 2020, 7:37

Scara urcată de Iisus în Ierusalim, dezvelită pentru prima dată după 300 de ani

Unul dintre cele mai vechi momunete ale creștinismului, Scara Sfântă din Roma, ale cărei trepte se consideră că au fost urcate de Iisus în Ierusalism, a a fost dezvelită din învelişul de lemn, pentru prima dată în aproape trei secole, şi restaurată, informează Agerpres. 

Astfel, cele 28 de trepte din marmură vor fi lăsate descoperite pentru o perioadă, lăsându-le credincioșilor ocazia de a le putea vizita. Mai mult decât atât, se pare că în jurul acestui edificiu s-a creat un fel de ritual, iar credincioșii urcă în genunchi treptele respective în timp ce se roagă pentru iertarea păcatelor.

Sursă Foto:Doxologia.ro Credit Foto: Magda Buftea

Tradiția spune că ”Scala Sancta” a făcut parte din fostul palat al lui Pilat din Pont, care avea reședințala Ierusalim, scara fiind strămutată în Roma în anul 326 de Sfânta Elena, mama împăratului roman Constantin, după ce aceasta s-a convertit la creştinism.

Cu toate acestea, există însă și unele voci care speculează faptul că aceste trepte ar fi de fapt o copie simbolică a scărilor din palatul lui Pilat. Pilat a fost guvernatorul roman al provinciei Iudeea şi cel care, potrivit Bibliei, a cedat cererilor liderilor evrei ai Ierusalimului de a-l crucifica pe Iisus.

„Aceste trepte au fost deformate într-un fel total neobişnuit. Picioarele credincioşilor au săpat în ele de-a dreptul”, a spus părintele Francesco Guerra, rector în cadrul Sanctuarului Scara Sfântă, vizitat în fiecare an de sute de mii de pelerini, potrivit Agerpres. 

Dedesubtul carcasei din lemn, restauratorii au găsit monede, fotografii, mătănii şi bileţele scrise de mână cu rugăciuni, lăsate de-a lungul anilor.

„După ce am dezvelit prima treaptă şi am găsit prima cruciuliţă, a fost clar pentru toată lumea că ceea ce vom găsi dedesubt nu se poate limita doar la competenţa câtorva experţi”, a spus Paolo Violini, specialist restaurator la Muzeele Vaticanului, potrivit Agerpres. 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.