19 aprilie 2024, 2:39

Scenariu britanic. Putin plănuiește o lovitură de stat în Ucraina și instalarea unuim guvern-marionetă

Marea Britanie, prin intermediul ministerului de Externe,  dezvăluie că Vladimir Putin pune la cale o lovitură de stat la Kiev pentru a instala în Ucraina un președinte și un guvern pro-Moscova.

Dezvăluirile neobișnuite au mers până acolo încât ministerul britanic de externe a avansat și numele candidatului la care se gândește Putin, fostul parlamentar Evgheni Muraev, relatează France24.

Ministerul britanic de externe a mai transmis că are informații legate de foști politicieni ucraineni care ar avea legătură cu serviciile secrete rusești, pe listă figurând 5 persoane. ”Unii dintre aceștia sunt în legătură cu ofițeri ai serviciilor de informații rusești implicați la acest moment în plănuirea unui atac”, a mai transmis MAE britanic, fără a da alte detalii.

„Scenariul” este prezent inclusiv pe pagina Guvernului de la Londra.

Într-o declarație de presă, ministrul britanic de externe Liz Truss afirma: „Informațiile făcute publice astăzi pun în lumină amploarea activităților rusești menite să submineze Ucraina și reprezintă o perspectivă asupra strategiei Kremlinului. Rusia trebuie să detensioneze situația, să înceteze campania de agresiune și dezinformare, urmând calea diplomației”, a mai transmis ea.

”Nu prea are logică”

The Observer notează că informațiile transmise au fost primite cu ceva confuzie. The Observer l-a contactat pe prezidențiabilul lui Vladimir Putin menit să fie instalat la Kiev în urma loviturii de stat.

“Mi-ați făcut seara mai frumoasă. Ministerul britanic de externe pare să fie confuz”, a declarat fostul parlamentar Evgheni Muraev, râzând.

“Nu prea are logică (întrega poveste- n.red). Eu am interdicție de intrare în Rusia. Nu doar asta, dar banii de la firma tatălui meu au fost confiscați”, a susținut acesta.

Lista neagră a complotiștilor

Muraev, patron de media, a pierdut mandatul de parlamentar în alegerile din 2019 când partidul său nu a reușit să treacă pragul electoral de 5%, amintește și BBC.

Ceilalți patru politicieni conectați la serviciile de informații rusești sunt Mikola Azarov, Vladimir Sivkovych, Serhii Arbuzov și  Andrii Kliuiev.

Mikola Azarov a fost prim ministru în timpul mandatului președintelui pro-rus Viktor Ianukovici, care a fost înlăturat de la putere în 2014.

Azarov a fugit apoi în Rusia unde are fi pus la cale un guvern marionetă care acționa din exil. El a fost supus unor sancțiuni internaționale și a fost dat în urmărire de Interpol, la cererea Kievului.

Vladimir Sivkovych este fostul director adjunct al Serviciului Național de Securitate din Ucraina și a fost introdus pe lista sancțiunilor de către SUA, chiar în cursul acestei săptămâni, acuzat că lucrează pentru serviciile secrete rusești.

Ceilalți doi, Serhii Arbuzov și Andrii Kliuiev, au fost amândoi vicepremieri în mandatul lui Ianukovici, scrie HotNews.

UPDATE

Fostul parlamentar ucrainean Evgheni Muraev, despre care Marea Britanie a spus sâmbătă noaptea că este un potenţial candidat ales de Kremlin să conducă Ucraina după o ofensivă militară, a revenit cu noi comentarii printr-o postare pe Facebook. Și a fost mai nuanțat.

După ce prima sa reacție a fost să râdă, afirmând că ipoteza avansată de Londra nu are noimă, acum Muraev susține că Ucraina are nevoie de noi lideri.

În postarea sa de pe Facebook, el a făcut apel ca Ucraina să nu mai fie împărţită în politicieni pro-occidetali şi politicieni pro-ruşi.

„Vremea politicienilor pro-occidentali şi pro-ruşi a dispărut pentru totdeauna în Ucraina. Înfrângerea unor politicieni ca Poroșenko și Medvedciuk este o confirmare clară. Acțiunile lor au produs pierderi ireversibile pentru țară și au divizat poporul.”, a spus el, potrivit Reuters.

„Ucraina are nevoie de noi politicieni ale căror politici să se bazeze doar pe principiile intereselor naţionale ale Ucrainei şi poporului ucrainean”, a adăugat Muraev.

„30 de ani sunt suficienți pentru a înțelege un adevăr simplu: Ucraina este un stat independent, putem și trebuie să ne decidem singuri soarta. Poporul ucrainean are nevoie de stat de drept, pace, politici economice și sociale rezonabile, dar și de lideri politici noi, care să nu trateze oamenii în funcție de limbă sau religie.

Ucraina are nevoie mai mult ca oricând de unitate și coeziune în fața noilor provocări”, a mai scris el pe rețeaua socială.

”Fac apel la toți cei cărora nu le este indiferentă soarta Ucrainei, încetați să ne mai împărțiți în pro-ruși și pro-occidentali”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol