21 iunie 2024, 4:14

ȘCOALA KGB. Aleksei Navalnîi a fost ucis „cu un pumn în inimă”

Liderului opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, a fost ucis printr-o tehnică clasică a KGB-ului, susține un activist pentru drepturile omului, potrivit The Times.

Aleksei Navalnîi ar fi fost probabil ucis cu un pumn în inimă, o tehnică învățată odinioară de agenții forțelor speciale ale KGB, după ce a fost expus la temperaturi scăzute timp de mai multe ore, susține activistul.

Vladimir Osecikin, fondatorul grupului pentru drepturile omului Gulagu.net, a declarat pentru The Times că vânătăile găsite pe corpul liderului opoziției corespund unei tehnici de „o singură lovitură”, citând o sursă care lucrează în colonia penală din Arctica unde Navalnîi a murit vineri.

Înainte de moartea sa, Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a fost forțat să petreacă mai mult de două ore și jumătate în aer liber, într-un spațiu de izolare, unde temperaturile puteau coborî până la minus 27C, a declarat Osecikin. În mod normal, deținuții erau ținuți în aer liber nu mai mult de o oră, și mult mai puțin în astfel de condiții extreme.

„Cred că mai întâi i-au distrus corpul ținându-l mult timp în frig și încetinind la minimum circulația sângelui”, a spus Osecikin. „Și apoi devine foarte ușor să omori pe cineva, în câteva secunde, dacă agentul are ceva experiență în acest sens.”

„Este o metodă veche a diviziilor forțelor speciale ale KGB-ului. Ei și-au antrenat agenții să ucidă un om cu un singur pumn în inimă, în centrul corpului. A fost o marcă a KGB-ului”.

El a adăugat că foști prizonieri care au ispășit pedepse în regiunea arctică au văzut cazuri de deținuți uciși în acest mod de către gardieni.

Otrăvire cu noviciok?

Informațiile furnizate până în prezent de autoritățile ruse  privind moartea lui Navalnîi au fost disparate și contradictorii. Iar său nu a fost încă predat familiei.

Moartea sa a fost anunțată de Serviciul Federal Penitenciar al Rusiei (FSIN), care a precizat că acesta și-a pierdut cunoștința după ce s-a plimbat în închisoare, o colonie penală cunoscută sub numele de „Lupul Polar”, în regiunea Iamalo-Neneț, la 2.500 km nord-est de Moscova.

Câteva minute mai târziu, un canal controlat de stat de pe Telegram a susținut că motivul morții a fost un cheag de sânge.

A doua zi, mamei lui Navalnîi și avocatului său li s-a înmânat un certificat de deces în care se spunea că acesta a murit din cauza „sindromului morții subite”.

Iulia Navalnîia, văduva opozantului, a sugerat luni că soțul ei a fost ucis cu noviciok, substanța neurotoxică cu care asasinii FSB au încercat să îl ucidă în august 2020.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol