22 mai 2022, 11:31

S-a deschis Școala de Olărit de la Colți (jud. Buzău)

S-a deschis oficial Școala de Olărit de la Colți, proiect susținut de buzoieni prin Cercul de Donatori organizat de Fundația Comunitară Buzău. Programul de educație culturală al Școlii de Olărit de la Colți este un proiect derulat de Asociația Centrul de Artă Aluniș. Copiii sunt așteptați cu demonstrații, povești și cadouri. Școala de Olărit de la Colți își deschide porțile pentru copiii din Buzău și din țară, pentru a-i iniția în tainele acestui meșteșug străvechi.

Artiști ceramiști, olari și asistenți de olari în formare, precum și pshihologul specializat pe terapie prin artă le vor fi călăuze și le vor povesti despre cum i se poate clădi un viitor nou unui meșteșug uitat.

Tradiția milenară a ceramicii de pe Valea Buzăului a fost dată uitării odată cu închiderea ultimelor ateliere și dispariția fizică a ultimilor olari din zonă. Cele mai cunoscute centre de olărit buzoiene erau la:

  • Olari
  • Mânzălești
  • Grabicina
  • Joseni
  • Bisoca
  • Poșta Câlnău.

 

„Povestea trebuie spusă în continuare și creat un nou viitor pentru meșteșugul olăritului, unul sustenabil, care să susțină dezvoltarea comunității locale și să-i servească pe cei în situații vulnerabile”, se arată în prezentarea centrului.

Cei care vor trece pragul Școlii de olărit vor avea parte și de surprize plăcute: în magazinul de suveniruri al centrului sunt pregătite o sumedenie de obiecte create de artiști și artizani locali, cadouri numai bune de oferit în acest sezon.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol