15 aprilie 2024, 2:15

Școlile, universitățile și grădinițele nu se vor redeschide. Anul școlar se va termina pe 12 iunie, a anunţat Klaus Iohannis

Nu se deschid şcolile, nu se deschid universităţile, se continuă învăţământul la distanţă, dar mediile se încheie, şi în acest fel evităm riscurile majore. Aceasta este ideea anunţului de presă făcut luni de preşedintele Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că școlile, grădinițele și universitățile nu se vor redeschide, anul școlar urmând să se încheie la 12 iunie.

Continuă cursurile la distanţă

”Până atunci vor continua cursurile la distanță, mediile vor fi încheiate cu notele pe care le au acum. În cazuri excepționale se pot face re-evaluări. Sunt câteva excepții: elevii din clasele terminale – a opta, a 12-a sau a 13-a vor putea reveni la școală între 2 și 12 iunie pentru a se pregăti pentru examenele naționale. Normele de distanțare pot fi respectate: vor fi maximum 10 elevi într-o clasă. Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor organiza așa cum au fost planificate, dar cu respectarea unor reguli foarte stricte: vor sta la distanță mare unii de alții, se va măsura temperatura tuturor persoanelor care intră în școală, vor avea intrări și ieșiri separate”, a precizat șeful statului.

Epidemia nu s-a încheiat

„Epidemia nu s-a încheiat, deci nu putem vorbi despre o relaxare”, a spus preşedintele. „Există riscul major ca elevii să ducă boala la şcoală şi risc semnificativ să ducă boala de la şcoală acasă”, a spus Klaus Iohannis.

„Am dorit să știm ce fac alte țări. Sunt o serie de țări din UE care nu mai doresc să redeschidă școlile, în altele situația e în evaluare”, a mai spus preşedintele.

Klaus Iohannis a recunoscut că în şcolile noastre nici nu ar fi posibil să se respecte regulile de distanţare socială.

Gestionarea epidemiei

Preşedintele a susţinut o declaraţie de presă, la încheierea unei ședințe privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu prim-ministrul României, Ludovic Orban, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Klaus Iohannis a mai anunţat câteva măsuri în cadrul ordonanţelor militare impuse de starea de urgenţă din ţară.

Persoanele de peste 65 de ani

Prima se referă la persoanele de peste 65 de ani, care acum pot ieşi doar între anumite ore.  „Începând de azi se va schimba acest interval: persoanele peste 65 vor avea la dispoziție două intervale: de la 7 la 11 și de la 19 la 22 când vor putea să iasă din casă – pentru cumpărături sau mișcare în jurul casei”, a spus Iohannis.

Republica Moldova

A treia temă: un ajutor pentru cetățenii Republicii Moldova.”România, care se consideră un partener extrem de important, va pregăti și implementa două măsuri importante. O echipă de medici va merge în Republica Moldova pentru a ajuta spitalele de acolo să facă față mai bine epidemiei. A doua acțiune: trimiterea de măști, materiale sanitare, medicamente din rezerva noastră pentru a ajuta cetățenii de acolo să treacă mai bine peste această epidemie”, a explicat şeful statului.

UPDATE

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, va susţine luni, de la ora 16,00, o declaraţie de presă, anunţă AGERPRES.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol