25 iulie 2024, 18:31

Scoția își cere independența. Cetățenii sunt dispuși să voteze la un alt referendum

Premierul scoțian Nicola Sturgeon a declarat că în cazul în care Brexit rămâne fără un acord stabilit, Scoția ar dori să organizeze un alt referendum privind independența față de Marea Britanie, anunță Adevărul.

Declarația a fost realizată în timpul unei vizite la Berlin, unde premierul a precizat că în cazul în care Marea Britanie se va retrage din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit, Scoția ar putea organiza anul viitor un alt referendum pentru independență.

Anunțul a fost aspru criticat de publicațiile internaționale „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ şi „Der Spiegel“.

„În acest moment, este dificil de văzut cum va reuşi premierul britanic Boris Johnson să ajungă la un acord cu UE, care să aibă şi majoritate în Camera Comunelor”, a mai declarat Sturgeon, potrivit Adevărul.

Potrivit Comisiei Europene, Guvernul nu a avut până acum o soluție satisfăcătoare legată de un nou acord Brexit. Proupunerea prezentată de Guernul Theresa May la Bruxelles prevedea reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale, mai anunță Adevărul.

Cu toate acestea, proiectul de acord a fost contestat de mai mulți politicieni britanici. În urma acestui conflict, mai mulți membri ai fostului Guvern și-au predat mandatele, iar premierul Theresa May şi-a prezentat demisia.

Din pricina referendumului care a decis ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a iscat mai multe crize interene atât în Anglia cât și în Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor care au semnalat în numeroase rânduri că își doresc rămânerea în Uniunea Europeană şi că şi-ar declara chiar şi independenţa.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol