16 martie 2024, 4:05

Nu e legal să deschizi corespondența altuia. În cazul acestor scrisori de acum 300 de ani, s-a găsit o soluție

Cu trei sute de ani în urmă, înainte de plicuri, parole și coduri de securitate, oamenii căutau soluții inventive pentru a-și păstra secrete scrisorile. O modalitate populară a fost de a plia foaia de hârtie în așa fel încât să devină plic. Această strategie de securitate a prezentat o provocare atunci când 577 de scrisori trimise între 1689 și 1706 și nelivrate niciodată au fost găsite într-o geantă de poștă, la Haga. Rezultatele explorării au fost publicate în revista Nature Communications.

O chestiune de moștenire

O echipă de cercetători a găsit o modalitate de a citi una dintre scrisori fără să-i rupă sigiliul. Folosind un scaner de raze X extrem de sensibil și algoritmi de computer, cercetătorii au descifrat scrisoarea nedeschisă, care data din 31 iulie 1697. Ea conține o cerere a lui Jacques Sennacques către vărul său, Pierre Le Pers, un comerciant francez din Haga, pentru o copie certificată a unui aviz de deces al lui Daniel Le Pers. Scrisă în franceză, scrisoarea a fost tradusă în engleză ca parte a studiului. Există un text lipsă despre care cercetătorii au spus că s-a datorat probabil găurilor produse de un vierme în hârtie.

Stimate domn și văr,

Au trecut câteva săptămâni de când v-am scris pentru a vă ruga să întocmiți pentru mine un document legalizat al morții domnului Daniel Le Pers, care a avut loc la Haga în luna decembrie 1695. […] Vă scriu a doua oară pentru a vă reaminti. Este important pentru mine să am acest extras, îmi va face o mare plăcere să-l am și să primesc în același timp știri despre sănătatea întregii tale familii.

De asemenea, mă rog ca Dumnezeu să vă mențină în harurile Sale sfinte și să vă acopere cu binecuvântările necesare mântuirii voastre. Nimic mai mult deocamdată, cu excepția faptului că vă rog să credeți că sunt al dumneavoastră domn și văr, cel mai umil și foarte ascultător servitor al vostru,

Jacques Sennacques

Cercetătorii au spus că Sennacques, un profesionist juridic din Lille, a cerut un certificat oficial de deces al rudei sale, Daniel Le Pers, probabil datorită unei chestiuni de moștenire. Nu se știe de ce Le Pers nu a primit scrisoarea lui Sennacques.

N-ai bani? Nu primești scrisoarea!

Pe lângă scrisorile nedeschise, s-au mai găsit 2.571 de scrisori deschise și fragmente de scrisori, care, dintr-un motiv sau altul, n-au ajuns niciodată la destinație.
La acea vreme, nu exista un timbru poștal, iar destinatarii, nu expeditorii, erau responsabili pentru taxele poștale și de livrare. Dacă destinatarul era decedat sau refuza scrisoarea, nu se puteau percepe taxe și scrisorile nu erau livrate.

Scanerele cu raze X au fost inițial concepute în scopuri medicale și au fost utilizate în cercetarea dentară. Tehnologia de scanare este similară cu scanerele CT medicale, dar folosind raze X mult mai intense, care permit a discerne urmele minuscule de metal din cerneala folosită pentru a scrie aceste scrisori. Noua tehnică are potențialul de a debloca noi dovezi istorice din scrisorile găsite și din alte colecții de scrisori și documente nedeschise.

Foto: Nature Communications


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol