20 aprilie 2024, 1:38

Scurta istorie a primului Abecedar românesc- Cel mai valoros tipărit vreodată în România

Cu toții cunoaștem cartea care ne-a călăuzit primii pași în învățământ, anume Abecedarul, dar câți dintre voi ați fost curioși să aflați povestea lui?

Ei bine, „Metodă nouă de scriere și cetire pentru uzul clasei I primară” sau Abecedarul lui Ion Creangă, este primul manual apărut la Iași în data de 11 septembrie 1868 și a avut 23 de ediții succesive.

Sursa: nordestnews.ro

După Unirea Principatelor, Ion Creangă, cu ajutorul celor 5 institutori: C. Grigorescu, Gh. Ienăchescu, N. Climescu, V. Răceanu și A. Simionescu, încep redactarea cărții ce avea să devină primul Abecedar din istoria învățământului. Desigur, lui Creangă i-a revenit „partea literară și dreptul de a trece prin ciur totul din punctul de vorbire al corectei vorbiri”.

Sursa: identitatea.ro

Încă din 1864, de când fusese numit prin decret domnesc, institutor la școala primară „Trei Ierarhi”, Creangă a început să strângă materiale despre scriere și citire, pe care le-a aplicat apoi în lucrarea finalizată în 1867. Aceasta s-a bucurat de aprecierea „Junimii” și de analiza „Societății pentru învățătura poporului român”, care, mai târziu o recomanda.

Astfel, un an mai târziu, primul Abecedar românesc, a apărut la Iași în 4 mii de exemplare, făcând, de asemenea, parte dintr-o serie de lucrări importante pentru dezvoltarea limbii și literaturii române.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE