25 aprilie 2024, 10:19

Scurta poveste a Turnului Eiffel. Care sunt legăturile cu România?

Ceea ce ar trebui să știe fiecare român, este faptul ca francezii ne datorează multe mulțumiri când vine vorba de cea mai cunoscută construcție a Parisului!

În anul 1889, cu ocazia „Expoziției Universale” de la Paris, care a sărbătorit 100 de ani de la Revoluția franceză, a fost inaugurat Turnul Eiffel.

Povestea turnului pare să dezvăluie faptul că acesta a fost realizat după o tehnologie a inginerului român Gheorghe Pănculescu, iar oțelul folosit pentru ridicarea lui ar fi fost fabricat în Reșița.

http://seyahat.mynet.com

Pănculescu s-a născut în Vălenii de Munte, în anul 1844, a fost absolvent al Unversității de „Știință și Tehnologie” din Zurich și mai apoi a făcut parte din compania de inginerie „Société des Établissements Eiffel”, fondată de Gustave Eiffel, la recomandarea poetului român Vasile Alecsandri.

În 1878, Gheorghe Pănculescu revine în țară pentru a proiecta și construi linia de cale ferată București-Predeal. Deși perioada alocată acestei construcții era de 5 ani, românul a reușit s-o termine în doar un an, cu ajutorul sistemului inovator de îmbinare a grinzilor de metal în faza de pre-asamblare.

http://www.topromani.ro

Fiind uimit de tehnica rapidă a lui Pănculescu, în 1879, Gustave Eiffel călătorește la Vălenii de Munte, pentru a-l întâlni personal pe acesta, francezul fiind găzduit chiar în casa unde acum se află Muzeul „Nicolae Iorga”.

Așadar, Turnul Eiffel a fost realizat prin aceeași tehnologie, iar Gustave Eiffel a documentat contribuția lui Pănculescu în lucrarea sa „Communication sur les travaux de la tour de 300 m” scrisă în 1887.

Până în anul 1930, când a fost finalizată clădirea Chrysler din New York, Turnul Eiffel a ocupat locul celei mai înalte clădirii din lume.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE