7 decembrie 2023, 15:47

Scurtmetraj de animație creat în România, devenit celebru în Norvegia

O nouă colaborare româno-norvegiană pentru un film documentar regizat de Florin Iepan. Câțiva tineri din Norvegia și România participă împreună la o creație colectivă.

Este vorba despre un scurtmetraj de animație în cadrul proiectului Articmotion, o colaborare între Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 și orașul norvegian Bodo, care va deține acest titlu anul viitor.

Scurtmetrajul va avea cel mult cinci minute și este inspirat din povestea morsei Freya, care a devenit celebră în Norvegia, scrie Tion.

„Freya, botezată după zeiţa nordică a iubirii şi a frumuseţii, era o femelă tânără, de 600 de kilograme, și a devenit celebră după ce s-a urcat pe bărcile din Oslo pentru a sta la soare și pentru a dormi. Au fost cazuri în care animalul a distrus și câteva bărci.

Oamenii au ignorat avertismentele de a nu se apropia prea mult de animal, punându-se în pericol. Deşi în mod normal nu atacă omul, morsa ar putea să se simtă ameninţată de persoanele aflate în apropiere şi să le atace, astfel că autoritățile norvegiene au considerat că e o problemă la adresa siguranței oamenilor și au decis eutanasierea ei”, explică realizatorii documentarului.

Călin Meda, director artistic la Documentor, a precizat că încearcă să construiască o animație non ficțiune.

„Una dintre primele teme de casă ale participanților la atelierul de animație a fost să studieze viața morsei Freya și să o prezinte așa cum o văd. Eu cred că subiectul filmului trebuie să fie unul universal la care ne raportăm și noi de aici, și cei de acolo”, a spus Călin Meda.

Proiectul „Articmotion” are în jur de 12 sesiuni, o dată pe săptămână, în fiecare marți, în lunile iunie, iulie și august ale acestei veri. La acest atelier internațional, comunicarea se face în limba engleză, prin intermediul unor platforme comune precum Zoom și Discord. Scurtmetrajul va fi finalizat în luna august și va avea premiera la festivaluri în această toamnă.

La documentar lucrează și un expert norvegian din regiunea Nordland, Ronny Steffensen, dar și cu o expertă din România, Manuela Marcovici din București. Tinerii creativi din România, Serbia, Republica Moldova și Norvegia, interesați de animație, sunt invitați să se alăture proiectului, care e perfect pentru studenți și începători în animație sau în domenii relevante.

Manuela Marcovici e artist de efecte vizuale și animator. În 2014, Manuela a fost co-autoarea (împreună cu Paula Oneț) a instalației video care a reprezentat România la Bienala de Arhitectură de la Veneția în Pavilionul României. Manuela Marcovici a realizat animații pentru filmele Ancăi Damian („Muntele Magic”, ”Insula”), a realizat animații pentru seriale TV precum „Triplusec” și ”Las Fierbinți”, a contribuit la filme de lungmetraj de acțiune precum „Maria, Regina României” (regia: Alexis Sweet Cahill), sau „Watcher” (regia: Chloe Okuno).

De asemenea, a realizat trailerul festivalului de film de animație de la Bucheon (Coreea de Sud) din anul 2020 în regia Ancăi Damian și a coordonat atelierul de animație documentară AnimaDok (edițiile 2020 și 2022) realizat de asociația „Documentor” din Timișoara.

Asociația Documentor a câștigat o finanțare din granturi norvegiene pentru implementarea acestui proiect alături de partenerii de la Asociația Bodo 2024, al cărui obiectiv principal este „realizarea transferului de bune practici și cunoștințe în vederea consolidării și creșterii capacității industriilor creative între Timișoara 2023, România și Bodo, Norvegia, Capitala Europeană a Culturii 2024”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol