23 aprilie 2024, 11:53

Se deschide primul muzeu privat de artă contemporană din România. Tu mergi?

Marți 9 octombrie se va deschide pentru public MARe/ Muzeul de Artă Recentă, potrivit feeder.ro . Acesta are locația, în bulevardul Primăverii nr 15, Sector 1, București. Aici vizitatorii pot îmbina utilul cu plăcutul, fie citind sau bucurându-se de expozițiile muzeului, fie plimbându-se prin grădinile acestuia, deoarece acesta pune la dispoziție cinci zone de relaxare: Auditorium, bibliotecă, cafeterie, shop și grădină.

După Muzeul Simu, MARe este primul muzeu privat de artă care se deschide în România în ultimii 100 de ani, într-o clădire care îi este dedicată exclusiv, nu într-o construcție oarecare, convertită la sarcina de muzeu.

Mai mult decât atât, muzeul își propune să aducă în fiecare an minimum două expoziții temporare cu artă românească și două expoziții temporare cu artiști străini de renume, urmând ca ritmul să fie de trei expoziții temporare/an din fiecare.

La evenimentul de debut al MARe/ Muzeul de Artă Recentă vor fi prezente, de asemenea, două astfel de expoziții temorare: „MEN” (Jeff Wall) și „Rai din Iad” (Curator Cristian Vechiu).

Sursă foto: revista22.ro

Colecția permanentă MARe/Muzeul de Artă Recentă va fi deschisă pentru public din 9 octombrie 2018

Cu ocazia celebrării centenarului Marii Uniri, MARe/Muzeul de Artă Recentă „propune o perspectivă unică asupra artei românești din perioada dictaturii comuniste până la Revoluția din 1989 și asupra direcțiilor artistice actuale, prin care este surprins procesul de re-modernizare a discursului artistic românesc după renunțarea la ideologia realismului socialist, oglindind apoi ciocnirea cu civilizația consumului și divertismentului.”, potrivit revista22.ro 

Astfel, după cel de-al nouă-lea Congres al PCR, din anul 1965, Nicolae Ceaușescu a dorit o dezvoltare a diversității stilistice, prin care erau elogiate caracteristicile definitorii ale socialismului, făcând trimitere la omul nou, omul cu un comportament multilateral dezvolat. De aceea în acea  perioadă diverși artiști s-au făcut cunoscuți, însă cel mai apreciat fiind autodidactul Ion Țuculescu.

 

Sursă foto: revista22.ro

 

„MEN”, Jeff Wall : 9 octombrie 2018 – 28 ianuarie 2019. Curator Erwin Kessler

Expoziția prezintă o selecție dintre cele mai reprezentative lucrări ale artistului canadian, din anii 80 și până acum. Jeff Wall este cunoscut pentru fotografiile sale de mari dimensiuni, având numeroase expoziții pretutindeni în lume.

“În ciuda majusculelor, ‘MEN’ nu este despre bărbăție. Solitudinea, depresia, istovirea, chiar nebunia și ridicolul sufocă bărbații în preajma altor bărbați sau femei, în orașe sau societăți. Narațiuni eliptice și nostalgii mușcătoare cer empatie pentru gesturile lor retorice, vide.” (Erwin Kessler, Director), potrivit revista22.ro

Sursă foto: revista22.ro

 

Rai din Iad (8 octombrie – 28 noiembrie 2018)

Expoziția temporară Rai din Iad, reunește peste 20 de artiști români contemporani, explorând dezbaterile din jurul reprezentării vizuale a spiritualității și fenomenului religios din România ultimilor cinci decenii.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol