5 mai 2024, 5:01

Se impune o a treia doză de vaccin anti-COVID? Ce spun specialiștii

În România, specialiştii spun că nu sunt, momentan, motive care să impună necesitatea unei a treia doze anti-COVID. Dacă va fi evident că vaccinul nu mai protejează suficient, abia atunci se poate lua decizia de a administra a treia doză. O spune un cercetător de la Institutul Cantacuzino – primul invitat într-un podcast lansat pentru a răspunde la întrebările care-i preocupă pe oameni, relatează stiri.tvr.ro.

În acest moment, nu există suficiente date care să arate că este nevoie de o a treia doză de vaccin anti-COVID, spune cercetătorul Cătălin Ţucureanu de la Institutul Cantacuzino. Este unul dintre experţii a căror opinie contează pentru deciziile oficiale.

“În momentul în care o să devină evident că vaccinarea nu mai protejează suficient faţă de varianta iniţială sau faţă de o variantă nouă a virusului, abia atunci se poate lua decizia de administrare a unei a treia doze. Momentan nu sunt motive foarte mari de îngrijorare”, este de părere Cătălin Țucureanu, cercetător științific în imunologie și vaccinologie, Institutul Cantacuzino.

 “Practic trebuie să vedem dacă în rândul persoanelor vaccinate se înregistrează o creştere a numărului de cazuri şi o creştere a numărului de forme moderat-severe de boală”, este de părere și col. dr. Valeriu Gheorghiță, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Cea mai bună strategie este să fie vaccinaţi cu schemă completă cât mai mulţi oameni. Aşa, spun experții, se reduce circulaţia virusului şi scade şi riscul unor mutaţii care să-l facă mai agresiv şi mai contagios. Însă nu a fost atinsă imunitatea colectivă, iar varianta Delta se răspândeşte rapid, așa că unele ţări iau în calcul administrarea unei a treia doze în toamnă pentru persoanele vulnerabile – bătrâni, pacienţi cu boli cronice şi chiar cadre medicale.

 “Dacă nu ai o acoperire suficientă pentru a-i proteja pe cei vulnerabili, atunci mergi mai degrabă spre protecţie individuală. Este o probabilitate destul de mare să fie nevoie de o a treia doză la un moment dat. Nu avem datele prin care să spunem acum peste cât timp”, spune Cătălin Țucureanu.

Cert este că vaccinarea asigură o protecţie mai bună decât trecerea prin infecţia COVID.

Ţările în care rata de acoperire vaccinală este mare, deşi a crescut numărul de cazuri, nu au înregistrat o creştere a numărului de decese şi o creştere a spitalizărilor. Vaccinurile actuale îşi menţin eficienţa pe această variantă Delta„, a mai spus Gheorghiță.

În fiecare săptămână, experții vor răspunde celor mai importante întrebări care-i frământă pe oameni. Explicațiile sunt postate pe pagina Ro Vaccinare de pe Facebook, sub genericul „La cafea cu doctorul Valeriu Gheorghiță”.

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a denunţat “lăcomia” celor care se gândesc la injectarea unei a treia doze de vaccin anti-Covid, a cărui necesitatea nu a fost dovedită, în contextul în care o mare parte din locuitorii lumii aşteaptă prima doză.

Potrivit lefigaro.fr, pe un ton exasperat, el a denunţat faptul că livrările de vaccinuri sunt “neregulate şi inegale”.

“Unele ţări, regiuni, sunt pe cale să comande milioane de doze pentru rapel în timp ce altele nu şi-au putut vaccina personalul sanitar şi persoanele vulnerabile”, a menţionat el.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol