10 decembrie 2023, 15:42

Se încheie stagiunea Orchestrei de Cameră Radio

Stagiunea ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO se încheie miercuri, 14 iunie 2023 (19.00), cu un invitat de marcă: dirijorul și clarinetistul vienez ANDREAS OTTENSAMER, în dublă ipostază, de solist și dirijor!

Clarinetist principal al uneia dintre cele mai importante orchestre ale lumii – Filarmonica din Berlin – Andreas Ottensamer va dirija în stagiunea următoare ansambluri ca Tokyo Symphony Orchestra, Seoul Philharmonic, Orchestre Metropolitain Montréal, Liszt Chamber Orchestra ș.a.

Seara de la Sala Radio se va deschide cu Le Tombeau de Couperin – o suită din 6 mișcări compusă de RAVEL (creatorul Bolero-ului) între 1914 și 1917, fiecare parte fiind dedicată unui prieten care își pierduse viața în Primul Război Mondial. Veți asculta și celebra Simfonie nr. 3 de BEETHOVEN – supranumită Eroica. Inițial, compozitorul dedicase lucrarea sa lui Napoleon, pe care îl considera o întruchipare a idealurilor  democratice ale Revoluției Franceze. Ulterior, când Napoleon s-a autoproclamat împărat, Beethoven s-a simțit profund dezamăgit, și a retras dedicația, considerând că acesta și-a urmat în final ambițiile proprii și a abdicat de la idealurile sale.

Programul serii de la Sala Radio cuprinde și lucrarea lui FELIX MENDELSSOHN Cântece fără cuvinte – în aranjamentul pentru clarinet şi orchestră de coarde semnat chiar de Andreas Ottensamer.

Andreas Ottensamer

Ottensamer este considerat unul dintre cei mai importanți instrumentiști ai vremurilor noastre și concertează ca solist la clarinet în marile săli de concert din întreaga lume, cu orchestre precum Filarmonica din Berlin, Filarmonica din Viena, Orchestra de Cameră Mahler, Filarmonica din Londra, Filarmonica din Seul și Filarmonica din Olanda sub bagheta lui Mariss Jansons, Sir Simon Rattle, Andris Nelsons, Yannick Nezet-Seguin, Daniel Harding și Lorenzo Viotti. Este un artist invitat regulat la festivaluri precum Salzburger Festspiele, Gstaad Menuhin Festival, Rheingau Musik Festival și Festival de Pâques d’Aix en Provence.

În 2021, Ottensamer și-a făcut debutul ca dirijor și a primit Premiul Neeme Järvi al Academiei de dirijat a Festivalului de la Gstaad.

În stagiunea 23/24, Andreas va reveni la pupitrul Orchestrei Simfonice din Tokyo și își va face debutul cu Orchestra Simfonică NHK într-un program dedicat în întregime lui Johannes Brahms.

Live

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro – şi în librăriile Cărtureşti. Biletele și abonamentele achiziționate până la data de 1 mai 2023 prin iabilet.ro rămân valabile.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol