23 iulie 2024, 7:28

Se interzic trotinetele electrice copiilor sub 14 ani? Franța a făcut primul pas

Franţa a decis să interzică copiilor sub 14 ani să folosească trotinetele electrice şi înăspreşte sancţiunile în cazul încălcării regulilor de circulaţie a acestor dispozitive, în speranţa unei mai bune reglementări a acestor mijloace de transport care divizează opinia publică.

La fel ca în multe alte ţări, acest mijloc de transport cu emisii reduse de carbon i-a cucerit pe francezi: două milioane dintre ei deţin o trotinetă electrică şi sute de mii închiriază ocazional una în regim de autoservire.

Însă, numărul deceselor şi rănirilor grave în care sunt implicate trotinetele electrice a explodat, iar dezvoltarea anarhică a sistemului de închiriere cu autoservire provoacă tensiuni, în special la Paris, unde primăria a organizat duminică un referendum local.

Majoritatea covârșitoare a parizienilor care s-au prezentat la urne a votat interzicerea trotinetelor electrice pe străzile capitalei Franței, în referendumul care nu este obligatoriu, dar pe care autoritățile orașului au declarat că îl vor pune în aplicare.

Acest referendum a fost catalogat drept o „consultare publică” rară.

Parizienii au votat pentru interzicerea trotinetelor electrice pe străzi între 85,77% și 91,77% în cele 20 de cartiere din capitala Franței.

Parisul devine astfel prima capitală europeană care interzice trotinetele electrice, care trebuie să dispară de pe străzi până în august. Capitala Franței a fost primul mare oraș care a îmbrățișat trotinetele electrice. Acum însă locuitorii au votat în cadrul unui referendum local pentru interzicerea lor, îngrijorați în special de multiplele accidente în care au fost implicate aceste trotinete, dar și aspecte legate de parcare sau ecologie.

Planul prezentat miercuri de guvernul francez urmăreşte să conducă la o „calmare a spaţiului public” prin instituirea unui cadru mai strict. „Trotinetele electrice pot fi o şansă dacă sunt bine organizate, bine reglementate”, a declarat ministrul Transporturilor, Clement Beaune, în cadrul unei conferinţe de presă.

Conform noilor reglementări, care urmează să fie oficializate printr-un decret, vârsta minimă pentru conducerea unei trotinete electrice va creşte de la 12 la 14 ani, la fel ca în cazul scuterelor. Trotinetele electrice trebuie să fie, de asemenea, echipate cu lumini şi semnalizatoare. Se sancţionează circulaţia a două sau mai multe persoane pe acelaşi vehicul, depăşirea vitezei maxime autorizate de 25km/h și circulaţia pe altă bandă decât pistele de biciclete.

Amenzile vor fi şi ele mărite, de la 35 la 135 de euro pentru sancţionarea circulaţiei a două persoane pe aceeaşi trotinetă sau circulaţia în locuri nepermise, scrie TVR.

Purtarea obligatorie a căştii nu a fost încă decisă, însă opţiunea rămâne pe masă, potrivit ministerului.

Reglementările privind aceste mijloace de transport au fost înăsprite în multe oraşe din întreaga lume. Roma, Lisabona, Stockholm şi Oslo au înăsprit condiţiile de utilizare a trotinetelor electrice de închiriat, în timp ce Barcelona şi Montreal au interzis circulaţia acestora.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol