15 februarie 2023, 14:24

Se  întîmplă în Rusia. Jurnalista rusă Maria Ponomarenko, șase ani de închisoare pentru  că a postat pe Telegram despre crimele de la Mariupol

Jurnalista rusă Maria Ponomarenko a fost condamnată la șase ani de închisoare pentru că a postat pe rețelele de socializare despre atacul mortal al avioanelor de război rusești asupra Teatrului din Mariupol, scrie BBC.

Tribunalul din Barnaul, în Siberia, a găsit-o vinovată de răspândirea de „știri false”, în conformitate cu legile introduse cu scopul de a înăbuși disidența cu privire la invazia Ucrainei.

De asemenea, i s-a interzis să mai desfășoare activități ca jurnalistă timp de cinci ani.

Bombardarea teatrului

Sute de civili au murit când teatrul din Mariupol a fost bombardat în martie anul trecut.

Aproximativ 1.200 de civili căutau adăpost în interiorul teatrului atunci când acesta a fost bombardat de avioanele de luptă rusești. Autoritățile ucrainene cred că 300 de persoane au fost ucise, dar o investigație a Associated Press a declarat că numărul acestora ar fi mai apropiat de 600. Multe dintre cadavre au fost găsite în subsol.

Amnesty International a declarat că a fost vorba de o crimă de război comisă de forțele rusești, iar grupul internațional de monitorizare OSCE a declarat că nu a primit niciun indiciu care să susțină acuzațiile rusești potrivit cărora un batalion ucrainean ar fi aruncat în aer teatrul.

Ponomarenko a fost reținută în aprilie 2022, la câteva săptămâni după bombardament, pentru că a postat un mesaj conform căruia atacul a fost făcut de avioane de război rusești, deși Ministerul rus al Apărării a negat acest lucru.

Maria Ponomarenko face parte dintr-un număr tot mai mare de disidenți ruși încarcerați pentru că au criticat războiul din Ucraina.

Vara trecută, consilierul moscovit Alexei Gorinov a fost închis pentru șapte ani după ce a fost filmat în timp ce se exprima împotriva războiului Rusiei în Ucraina într-o ședință a consiliului municipal. La începutul acestei săptămâni, un grup de lucru al ONU a cerut eliberarea sa, concluzionând că detenția sa a fost arbitrară și a încălcat Declarația Universală a Drepturilor Omului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol