24 aprilie 2024, 5:55

Se poate și în România. Școala care a reușit să spargă orice barieră

O școală din județul Botoșani a reușit să schimbe mentalitatea oamenilor în ceea ce privește sistemul de învățământ românesc. Elevii acesteia nu au medii mai mici de 8.00 și marea lor majoritate sunt campioni și olimpici la diferite concursuri educaționale. 

În România s-a creat o oarecare prejudecată în ceea ce privește învățământul din mediul rural, fiind un exemplu negativ pentru educație, dar și o veșnică problemă nerezolvată. Această atitudine colectivă vine pe fondul rezultatelor dezamăgitoare ale sistemelor de învățământ din mediul rural.
Printre principalele cauze care au dus la acest lucru se numără: condițiile insalubre, școlile neprimitoare, lipsa încălzirii pe timp de iarna, lipsa materialelor didactice și a manualelor auxiliare. Astfel, în fiecare an zonele rurale au fost fruntașe în ceea ce privește ponderea abandonului școlar și a repetenției.

Şcoala Gimnazială „Dimitrie Pompeiu“ din comuna Broscăuţi este una dintre cele mai moderne școli românești din mediul rural. Nu performanţe deosebite ale elevilor atât la evalurările naţionale, cât şi la diferite concursuri.

Reușitele copiilor sunt în mare măsură datorarte și suportului pe care micuții îl primesc de la părinți. Aceștia au înțeles faptul că educația este foarte importantă pentru cei mici, pentru a avea o viață mai bună decât a lor, așa că depun eforturi uriașe pentru a le asigura educația.

Rezultate extraordianre – medii de peste 9.90

Institția de învațământ are o clădire modernă, unde învață peste 200 de elevi , de la clasa pregătitoare şi până la finalul ciclului gimnazial. Aceștia sunt copii stăenilor, care sunt în mare parte agricultori. Mai mult decât atât, o parte din părinții din sat au plecat în străinătate pentru a le asigura copiilor lor un trai mai bun și să le poată oferi rechizitele și materialele de care au nevoie, pentru a performa.

Cu toate că elevii simt lipsa părinților, aceștia nu se desmint de la a învăța. Sunt foarte silitori și sunt foarte puțini care au media generală mai mică de 8.00. La o clasă de a VI-a, de exemplu, din cei 20 de elevi 11 au burse de merit, cu medii de peste 9.90.

Sunt elevi foarte bine pregătiţi. Părinţii lor sunt implicaţi şi ţin o relaţie strânsă cu şcoala. Copiii sunt foarte silitori şi mai ales cu foarte mult bun simţ. Acest lucru contează foarte mult. Sunt receptivi şi dornici să înveţe“, spune Cristian Miron, profesor de engleză şi diriginte la şcoala din Broscăuţi, potrivit Adevărul.ro.

Pe lângă rezultatele spectaculoase ale elevilor, școala a mai reușit să impresioneze și prin faptul că au avut promovabilitate 100% doi ani consecutivi la Evaluarea Națională. Aceștia au reușit să treacă peste pragul de 93%, promovabilitate, care era deja o obișnuință atât pentru profesori cât și pentru elevi. Însă, și-au dorit mai mult, așa că au depus eforturi uriașe pentru a crește aceste procente, până au ajuns la aceste rezultate demne de laudă. În anul 2028, cei de la școala din Broscăuți au reușit să depășească procentul pe județ, în ceea ce privesc numărul mediilor peste 5.00. 

Citeste mai mult: adevarul.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol