4 mai 2024, 8:27

Se pregătește o lovitură de stat împotriva lui Putin? Nimeni, cu excepția lui, nu vrea reîntoarcerea Uniunii Sovietice

Riscul unei lovituri de stat organizate de FSB, serviciul secret al Rusiei, împotriva lui Vladimir Putin, crește cu fiecare săptămână de conflict, scrie The Times.

Haosul și nemulțumirea au pus stăpânire pe serviciile secrete din Rusia după invadarea ratată a Ucrainei.

Destituiri pe bandă

Ce-i drept, nici Putin nu a menajat serviciile secrete în ultima vreme.

Informațiile dezvăluite de jurnaliștii de investigații specializați în anchete despre serviciile secrete şi de spionaj ale Federaţiei Ruse au sugerat că doi şefi ai FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, au fost puşi sub arest la domiciliu fiind anterior interogați.

„Putin pare să fie extrem de nemulţumit de activitatea FSB în Ucraina: el s-a dezlănţuit asupra Serviciului 5 SOiMS (departamentul de informaţii externe al FSB). Serghei Beseda, şeful acestui serviciu şi adjunctul său Boluh, au fost plasaţi sub arest la domiciliu, conform surselor pe care le am în acest serviciu”, scria jurnalistul rus de investigaţii Andrei Soldatov.

Pe lista demiterilor ar fi apărut, încă din săptămâna a doua de conflict, și mai mulți generali ruși. Iar acum, iată, se vorbește de dispariția misterioasă a Generalului Șoigu, minsitrul Apărării. Mai mult, potrivit jurnaliștilor, Șoigu nu este singura persoană care ar fi dispărut.

De la 11 martie nu s-a mai spus nimic nici despre șeful Statului Major Valeri Gherasimov. Mai puneți pe listă trei directori ai serviciilor speciale, și veți avea măcar o părticică din adevăr.

Riscul unei lovituri de stat

Scrisori scrise de un analist anonim din serviciile și trimise lui Vladimir Osecikin, activist rus aflat în exil și fondator al organizației pentru drepturile omului Gulagu.net, au fost publicate online.

Președintele Vladimir Putin se confruntă cu riscul unei lovituri de stat chiar din interiorul cercului său de putere, potrivit sursei din serviciile secrete ruse.

Vladimir Osecikin a declarat pentru The Times că riscurile pe care și le asumă agenții secreți când dau astfel de informații este un semn al furiei lor crescânde față de Putin și al nemulțumirii față de efectele pe care sancțiunile le vor avea asupra agenților FSB, care nu vor mai putea „merge în vacanțe la vilele lor din Italia și nu-și vor mai putea duce copiii la Disneyland Paris”.

Nimeni nu vrea întoarcerea Uniunii Sovietice

„Timp de 20 de ani, Putin a creat stabilitate în Rusia. Ofițeri FSB, polițiști, procurori – oameni din interiorul sistemului – au dus dus o viață bună. Dar acum tot s-a dus. Acești oameni și-au dat seama că războiul este o catastrofă pentru economie, pentru umanitate. Ei nu vor să se întoarcă la Uniunea Sovietică. Posibilitatea unei revolte a oamenilor din serviciile secrete crește cu fiecare săptămână, cu fiecare lună în care acest război continuă”, a declarat Vladimir Osecikin, care din 2015 trăiește în exil, în Franța.

Ce spune Kiev-ul

O informație asemănătoare a venit recent și dinspre Kiev. Serviciul de spionaj al armatei ucrainene susține că elitele de la Moscova ar pune la cale înlăturarea de la putere a lui Vladimir Putin pentru a relua legăturile economice cu Occidentul, transmite Kyiv Independent pe Twitter.

Șeful FSB, Aleksandr Bortnikov, ar fi luat în calcul drept succesor al lui Putin, potrivit serviciului secret ucrainean citat de Kyiv Independent.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol