26 mai 2022, 4:58

Se pregătește vaccinarea obligatorie și în Elveția? Deocamdată restricții dure pentru nevaccinați

Elveția se pregătește să înăsprească măsurile restrictive pentru nevaccinați, iar anumite medii văd asta ca pe un prim pas către vaccinarea obligatorie.

În acest moment, guvernul oferă două variante: fie să impună în spațiile interioare regula cunoscută drept 2G (în germană „geimpft oder genesen” sau acces pentru persoane trecute prin boala sau vaccinate cu schema completă) cu purtarea obligatorie a măștii, fie să închidă anumite unități.

În timp ce rata de vaccinare este în jur de 66% în Elveția – o rată relativ scăzută în comparație cu țările din Europa de Vest, țara alpină se confruntă, ca și altele, cu cel de-al 5-lea val de Covid.

„Suntem într-o fază extrem de critică a pandemiei. Sunt în creștere cazurile dar și spitalizările”, a declarat ministrul Sănătății, Alain Berset, la o conferință de presă.

„În urmă cu o lună situația era total diferită, dar din păcate există o situație de incertitudine, așa că trebuie să ne adaptăm. Nu credeam că la jumătatea lunii decembrie ne vom confrunta cu o asemenea presiune”, a spus el, pentru a justifica măsurile planificate.

Partidul populist de dreapta UDC, formațiunea politică care deține cel mai mare număr de locuri în Parlament, a respins imediat „introducerea generalizată” a regulii 2G, calificând-o „arbitrară” și considerând că este un „preludiu pentru vaccinare obligatorie”.

Confruntat cu noul val de infecții, guvernul a asigurat până acum că situația era „sub control”, dar a extins recent purtarea măștilor, precum și obligativitatea permisului de sănătate.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol