19 noiembrie 2023, 18:31

Încălzirea globală determină fenomenul „secetelor rapide”, care ne poate pune în pericol viața

Seceta rapidă este caracterizată de uscarea bruscă a solului, care își pierde rapid umiditatea. În aceste condiții, culturile și vegetația încep să moară mult mai repede decât în ​​timpul secetelor tipice, desfășurate pe termen lung.

Ceea ce este specific acestui fenomen este viteza apariției lui, accelerată prin încălzirea climei. Riscul de secetă rapidă, care se poate instala în decurs de câteva săptămâni, este pe cale să crească în fiecare regiune agricolă majoră din lume, în următoarele decenii.

Un studiu recent, care se bazează pe date strânse în ultimii 170 de ani, a simulat diverse scenarii legate de schimbările climatice.

Rezultatele indică faptul că, dacă activitatea umană continuă să genereze emisii de gaze cu efect de seră la un ritm ridicat, zonele agricole predominante din America de Nord și Europa vor avea o probabilitate de aproximativ 50% pe an să fie lovite de secete severe până la finalul acestui secol.

Global, creșterile proiectate ale acestui fenomen vor fi cele mai mari în Europa și în regiunea Amazonului, aceste creșteri accentuându-se mai ales în scenariile care presupun o utilizare intensă a combustibililor fosili.

Aprovizionarea cu energie și apă poate fi, de asemenea, în pericol. Seceta intensă din vara anului 2022 din Europa a început ca o secetă rapidă, care s-a transformat apoi într-un fenomen mai amplu, odată cu instalarea unui val de căldură.

Nivelurile apei au scăzut atât de mult în unele râuri, încât centralele electrice s-au închis pentru că nu au putut obține apă pentru răcire, agravând situațiile din respectivele regiuni geografice. Scăderea cantității emisiilor poluante poate reduce semnificativ riscul secetei rapide.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol