25 aprilie 2024, 21:06

Secretele celor mai bogați oameni din lume. Cum au făcut avere Henry Ford sau John D. Rockefeller?

Cu toții au avut ceva în comun: au construit imperii financiare, bazându-se pe fler, intuiție și lăsând principiile la o parte. La vremea lor, au fost cei mai bogați oameni din lume, adunând averi care depășeau PIB-urile unor state întregi.

Unii s-au născut în familii sărace și s-au ridicat de jos. Alții proveneau din familii înstărite și n-au cunoscut niciodată lipsurile. Buni manageri și fini psihologi, speculanți desăvârșiți, acești oameni au fost maeștri ai banului. Iată cum au făcut avere cei mai bogați oameni din lume.

Cornelius Vanderbilt – 185 miliarde de dolari

sursa: businessinsider.com

Născut în Staten Island în mai 1794, Cornelius Vanderbilt a abandonat școala la vârsta de 11 ani, pentru a-și putea susține familia săracă. În copilărie, a muncit alături de tatăl său, care era fermier și barcagiu. La vârsta de 16 ani, cu ajutorul unui împrumut de la părinți, a cumpărat un vas cu două catarge, cu care a început să transporte pasageri pe râul Hudson. În timpul războiului din 1812, cu ajutorul unei mici flote, Vanderbilt livra provizii avanposturilor guvernamentale.

Mai târziu, și-a vândut toate ambarcațiunile și s-a angajat căpitan pe o navă cu abur. Ulterior, a mers pe cont propriu și și-a deschis o afacere în domeniu. După câțiva ani, întreprinzătorul a început să cumpere căi ferate. Vanderbilt era un om de afaceri abil și fără scrupule, care s-a concentrat pe subminarea concurenței.

Tacticile lui în afaceri l-au propulsat pe lista cu cei mai bogați oameni din lume. La vârful carierei sale de om de afaceri, Vanderbilt avea o avere de aproximativ 185 de miliarde de dolari (echivalentul actual).

Henry Ford – 200 de miliarde de dolari

sursa: playtech.ro

Henry Ford, cel care a revoluționat industria auto și producția de masă, este unul dintre cei mai bogați oameni din istorie. S-a născut în iulie 1863 într-o familie înstărită, care deținea o fermă în Dearborn, Michigan.

La 16 ani, s-a mutat în Detroit și s-a angajat ca mașinist ucenic. Apoi, a lucrat în mai multe fabrici, dar și la ferma familiei, iar ulterior s-a angajat la Edison Illuminating Company. Datorită inteligenței și abilității, în doi ani a fost numit inginer-șef. În 1869, Ford a creat cvadriciclul, care era o trăsură fără cai. Trei ani mai târziu, și-a deschis propria companie de automobile, Henry Ford Detroit Automobile Company. Ulterior, denumirea companiei a fost schimbată în Henry Ford Company.

Drumul lui Ford în lumea afacerilor n-a fost, însă, ușor la începuturi. În 1902, el a părăsit compania, după ce partenerii de afaceri i-au reproșat dorința continuă de a îmbunătăți produsele. După plecarea lui Ford, compania a fost rebotezată Cadillac Motor Car Company. Abilul om de afaceri nu s-a lăsat descurajat de eșec, iar un an mai târziu a fondat Ford Motor Company.

Prima lui mașină, Modelul A, a fost asamblată la o lună de la deschiderea companiei. Din păcate, capacitatea de producție a fabricii era foarte mică. Piesele erau fabricate de alte companii, iar Ford Motor Company reușea să asambleze doar câteva automobile pe zi. Marea lovitură a venit în octombrie 1908, când pe porțile fabricii a ieșit Modelul T, mașina care avea să schimbe lumea.

Pentru a produce mai eficient, Ford a utilizat tehnici de producție în masă (care sunt folosite și astăzi): uzine mari, piese demontabile și linii rulante de asamblare. Modelul T a avut un succes incredibil, iar pe baza lui Ford și-a construit un imperiu financiar. În câțiva ani, Ford avea să fie unul dintre cei mai bogați oameni din lume, cu o avere estimată astăzi la 200 de miliarde de dolari.

John D. Rockefeller – 371 de miliarde de dolari

sursa: Millionaire.ng

John D. Rockefeller Sr. s-a născut la New York în 1839. La vârsta de 24 de ani, a început să investească în petrol, iar ulterior, a fondat compania Standard Oil.

Datorită abilităților lui Rockefeller, Standard Oil a ajuns cea mai mare companie petrolieră din lume. Banii intrau cu nemiluita în conturile lui Rockefeller, mai ales că Standard Oil a ajuns să controleze 90% din producția de petrol din SUA!

La moartea afaceristului, în 1937, revista New York Times afirma că, potrivit declarațiilor fiscale, Rockefeller ar avut în conturi 1,5 miliarde de dolari. Luând în considerare rata inflației, această sumă este echivalentul a peste 32 de miliarde de dolari actuali.

Mai mult, activele deținute de Rockefeller valorau 2% din produsul intern brut al SUA, astfel că averea globală a industriașului se situa în jurul a 371 de miliarde de dolari actuali.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol