3 martie 2021, 6:59

Șefa Comisiei Europene cere scuze Italiei: ”Suntem cu voi, însă nu a fost așa mereu”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a cerut scuze Italiei, țara cea mai afectată de COVID-19, pentru reacția întârziată a Uniunii Europene la pandemia de coronavirus. Scuzele au fost prezentate într-un text publicat joi în cotidianul italian La Repubblica.

”Vă cer scuze, suntem cu voi”. Scrisoarea adresată italienilor este destul de directă. ”Astăzi, Europa se mobilizează alături de Italia. Dar nu a fost așa mereu”, recunoaște lidera UE în textul publicat de La Repubblica, relatează nouvelobs.com.

La sfârşitul lui martie, Cei 27 nu au reuşit să ajungă la un acord în vederea unui răspuns împotriva consecinţelor economice ale pandemiei.

O fractură a apărut între ţările din sudul Europei – ca Italia şi Spania, susţinute de Franţa – care reclamau o mutualizare a datoriei prin ”coronabonduri” şi cele din nordul Europei care, aliniate în spatele Germaniei şi Olandei, resping această opţiune.

Reuniunea prin videoconferinţă s-a încheiat cu o declaraţie minimală, care prevede o nouă întâlnire în două săptămâni în vederea ajungerii la un acord.

”PREA MULŢI S-AU GÂNDIT DOAR LA PROBLEMELE LOR NAŢIONALE”

În Italia, ţară fondatoare şi pilon al Uniunii Europene, acest eşec a fost întâmpinat cu o mare nemulţumire şi o furie deschisă la adresa Europei ”urâte”, chiar ”moarte”.

Italia este cea mai îndoliată ţară din lume de pandemia noului coronavirus – cu peste 13 000 de morţi.

”Trebuie să recunoaştem că, la începutul crizei, în faţa nevoii unui răspuns european comun, prea mulţi s-au gândit doar la probleme lor naţionale”, scrie Ursula von der Leyen.

Bruxelles-ul urmează ”să aloce până la 100 de miliarde de euro ţărilor celor mai dur afectate, începând cu Italia, în vederea compensării scăderii veniturilor celor ale căror programe de muncă sunt mai scurte”, adăugă ea.

Von der Leyen anunţă că Europa s-a pus de acord asupra unor ”împrumuturi garantate de către toate statele membre, ceea ce denotă solidaritatea europeană”.

”Fiecare euro încă disponibil în bugetul anual al UE va fi cheltuit în vederea rezolvării acestei crize”, dă ea asigurări.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.