16 aprilie 2024, 16:20

Stimați șefi, angajații voștri nu vor să vă fie „prieteni” pe Facebook

În cea mai mare parte, social media este o oglindă a cine sunteți. Dar multe persoane își cosmetizează prezența online. Ce se întâmplă dacă aceste reprezentări atent editate sunt brusc dezvăluite la următoarea evaluare trimestrială cu managerul dvs.?

Rețelele de socializare adaugă un nivel cu totul nou de complexitate și astăzi mulți angajați ezită să se „împrietenească” cu colegii și managerii online, temându-se că această conexiune ar putea veni cu riscuri în carieră, potrivit unui studiu publicat în Academy of Management Journal.

Echipa de cercetători afirmă că oamenii trebuie să stăpânească o nouă „abilitate socială digitală” importantă: alegerea cu atenție a partajării spațiului online cu unii colegi și cu șefii.

„Pe de o parte, să lași un coleg să pătrundă în lumea personală online semnalează o acceptare a vulnerabilității, care deschide căi către o relație mai bogată, care la rândul său poate facilita colaborarea și munca în echipă. Pe de altă parte, schimbul online de informații despre stilul de viață personal și credințele personale cu colegul greșit poate expune angajații la consecințe în carieră, cum ar fi să nu mai fie promovați și să fie discriminați”, scriu autorii.

Pe parcursul a patru analize, autorii au examinat cu ce colegi ne simțim confortabil să conectăm online:

1. În primul rând, echipa de cercetare a analizat datele sondajului Pew Research Center din 2014, arătând că două treimi dintre profesioniștii de pe Facebook spun că s-au conectat cu colegii online.

2. Apoi, au chestionat 513 profesioniști cu normă întreagă care lucrează într-o varietate de industrii din SUA. Dintre participanți, 79% au raportat că sunt prieteni pe Facebook cu colegii, dar susțin că trimit rareori cereri de prietenie și resping până la jumătate din cererile de prietenie ale colegilor.

3. Echipa a folosit apoi profiluri false pe Facebook, în cadrul unui grup eșantion, pentru a studia modul în care trei factori cheie – sex, rang și deschidere – au jucat în deciziile oamenilor cu privire la ce colegi au preferat să accepte online.

4. Într-un studiu final, participanții au fost rugați să-și amintească dacă s-au conectat cu foști și actuali colegi din viața reală.

Rezultatele studiului au arătat că participanții s-au simțit mai puțin confortabil să se conecteze cu șefii lor, considerând că este riscant să arate „cealaltă parte” a lor în fața managerilor cu care trebuie să se confrunte la birou. Șefii ar trebui să fie conștienți de faptul că subordonații ezită adesea să se conecteze cu ei și ar trebui să ia în considerare cu atenție dacă inițierea unei cereri de conectare îl va face pe un anumit angajat să se simtă inconfortabil.

Rezultatele studiului au arătat că angajații erau mai dispuși să accepte cererile de prietenie de la persoanele pe care le percepeau ca fiind calde și dispuse să dezvăluie mai multe, inclusiv cele care deja împărtășeau multe despre viața lor personală la birou.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol