22 iunie 2022, 10:38

Șeful forțelor armate britanice: Putin a pierdut 25% din puterea terestră a Rusiei pentru câștiguri minuscule

Șeful forțelor armate britanice spune că Rusia a „pierdut deja strategic” războiul din Ucraina și că acum este o „putere mai diminuată”.

Amiralul Sir Tony Radakin a declarat că Vladimir Putin a pierdut 25% din puterea terestră a Rusiei pentru câteva câștiguri „minuscule”.

În timp ce Rusia ar putea obține „succese tactice” în următoarele săptămâni, el a declarat că orice noțiune că războiul a fost un succes este un „nonsens”.

Amiralul Radakin, care este șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie, a declarat că Rusia a rămas fără trupe și rachete avansate și că nu va putea niciodată să preia controlul asupra întregii Ucraine.

Radakin a vorbit cu agenția de presă PA în timp ce vizita miercuri Scoția, unde s-a întâlnit cu soldații la Castelul Edinburgh.

“Rusia nu va prelua niciodată controlul asupra Ucrainei”

El a spus: „Aceasta este o greșeală îngrozitoare a Rusiei. Rusia nu va prelua niciodată controlul asupra Ucrainei.

„Rusia a pierdut deja din punct de vedere strategic. NATO este mai puternică, Finlanda și Suedia caută să se alăture”.

El a spus că Rusia a fost forțată să renunțe la obiectivele sale de a prelua majoritatea orașelor ucrainene și că acum este angajată într-o bătălie tactică în care luptele sunt „dure”.

Amiralul Radakin a declarat: „Mașinăria rusă macină și câștigă câțiva kilometri – doi, trei, cinci – în fiecare zi.

„Și asta este greu pentru Ucraina, dar va fi o luptă lungă. Și noi susținem Ucraina, Ucraina a arătat cât de curajoasă este cu adevărat”.

50.000 de oameni fie morți, fie răniți

„Iar Rusia are vulnerabilități, pentru că rămâne fără oameni, rămâne fără rachete de înaltă tehnologie”.

El a continuat: „Președintele Putin a folosit aproximativ 25% din puterea armatei sale pentru a obține o cantitate infimă de teritoriu și 50.000 de oameni fie morți, fie răniți”.

Rusia este acum o „putere mai diminuată” din punct de vedere diplomatic și economic decât în urmă cu câteva luni, a spus el.

Șeful Statului Major al Apărării a continuat: „Orice idee că acesta este un succes pentru Rusia este un nonsens. Rusia eșuează.

„S-ar putea să obțină unele succese tactice în ultimele săptămâni. Iar acestea ar putea continua și în următoarele câteva săptămâni. Dar Rusia pierde din punct de vedere strategic”.

Amiralul Radakin a declarat că este în contact cu omologul său ucrainean, generalul Valerii Zaluzhnii, care a recunoscut că se află într-o „bătălie grea” în est.

„Amiralul Radakin a mai spus: „Sunt oameni curajoși. Sunt oameni ingenioși în ceea ce privește modul în care duc lupta împotriva rușilor. Dar sunt, de asemenea, oameni cinstiți, spunând că de fapt au nevoie de ajutor.”

El a declarat că Marea Britanie va continua să sprijine Ucraina și că „suntem implicați pe termen lung”.

La începutul acestei săptămâni, consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podoliak a cerut Occidentului să ajute țara sa să atingă „paritatea armelor grele” cu Rusia în război – solicitând mai multă artilerie grea, sisteme de rachete și vehicule.

Marea Britanie furnizează sisteme de rachete MLRS și tocmai a livrat 120 de vehicule blindate de luptă, a spus el.

El a spus: „Am furnizat arme antitanc, există și alte elemente pe care le furnizăm și asta va continua”.

Marea Britanie va antrena trupele ucrainene

Premierul britanic Boris Johnson a făcut vineri după-amiază o a doua vizită surpriză la Kiev pentru o întâlnire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Cei doi au susținut o conferință de presă comună la Kiev.

Premierul britanic Boris Johnson s-a oferit să lanseze o operațiune majoră de antrenament pentru forțele ucrainene, cu potențialul de a pregăti până la 10.000 de soldați la fiecare 120 de zile.

„Vizita mea de astăzi, în adâncul acestui război, este pentru a trimite un mesaj clar și simplu poporului ucrainean: Marea Britanie este alături de voi și vom fi alături de voi până când veți învinge în cele din urmă”, a spus vineri Johnson.

De asemenea, premierul britanic Boris Johnson a afirmat că va lucra împreună cu Ucraina pentru a „elibera cerealele ținute ostatice de Putin”, relatează Reuters.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că a discutat cu premierul britanic, Boris Johnson, despre livrările de arme grele și despre noi sancțiuni împotriva Rusiei.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol