16 octombrie 2021, 20:47

Șeful Pfizer: “Am putea avea nevoie de vaccinare în fiecare an”

Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, a prognozat miercuri că oamenii vor avea nevoie cel mai probabil de administrarea unei doze a vaccinului anti-Covid în fiecare an, un semn că s-ar putea să ne confruntăm cu noul coronavirus timp de ani de zile, scrie Business Insider.

Bourla a făcut declarația în cadrul unui interviu telefonic acordat jurnaliștilor de la Insider, precizând însă că există încă incertitudini legate de acest lucru.

Ca vaccinul antigripal

Dar CEO-ul Pfizer crede că vaccinările anti-Covid regulate vor fi necesare din cauza posibilității apariției unor noi variante și a scăderii în timp a imunității oferite de vaccinurile anti-Covid.

„Cea mai probabilă situație va fi cea în care va fi necesară revaccinarea anuală, la fel cum este în cazul vaccinului antigripal”, a afirmat Bourla.

Afirmațiile acestuia vin în contextul în care Pfizer a început să transmită Administrației pentru Medicamente și Alimente (FDA) din SUA datele necesare privind administrarea celei de-a treia doze a vaccinului său anti-Covid.

Varianta Delta

Pe de altă parte, datele colectate până acum în Israel, una dintre țările cu cele mai mari rate de vaccinare, sugerează că persoanele vindecate de Covid-19 au riscuri de circa 7 ori mai mici decât cele vaccinate de a avea o formă simptomatică de boală în cazul infecției cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2.

Israelul a utilizat doar vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech pentru imunizarea populației împotriva Covid-19.

Datele sunt colectate “din lumea reală” și au fost prezentate într-un studiu publicat pe platforma medRxiv, care nu a fost încă evaluat, astfel că trebuie încă privite cu precauție, notează Bloomberg.

Datele contrazic studii anterioare

Datele contrazic studii anterioare, care sugerau că imunizarea prin vaccinare oferă o protecție mai mare decât trecerea prin boală, însă aceste studii nu au luat în calcul varianta Delta.

Studiul a comparat imunitatea naturală oferită de infecție cu SARS-CoV-2 cu cea obținută prin vaccinarea cu serul Pfizer/BioNTech, cu schema completă, și a constatat că reinfectarea persoanelor care au trecut prin boală este mai rară decât se credea.

Riscuri

Astfel, persoanele vaccinate cu ambele doze de vaccin Pfizer/BioNTech au riscuri mai mari de aproape 6 ori decât cele care au trecut prin boală de a se infecta cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2 – și de 7 ori de a a avea o formă simptomatică de Covid-19.

“Această analiză demonstrează că imunitatea naturală oferă o protecție de mai lungă durată și mai puternică împotriva infectării, a formelor simptomatice de boală și a spitalizării în cazul variantei delta”, se arată în studiu.

Totuși, ca și în cazul imunității oferite de vaccin, protecția oferită de trecerea prin boală scade odată cu timpul.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

  1. george

    29 august

    Corect…. Miliarde de Euro in fiecare an câștig garantat… Dc se poate și pt următorii 100 de ani

  2. Stanca Măda

    29 august

    Ați putea, vă rog, să oferiți sursa citată pentru partea din articol intitulată Riscuri?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.