22 august 2023, 21:19

„Semințele magnetice” ar putea ajuta pacienții cu cancer

O mică sămânță magnetică care poate fi ghidată prin creier pentru a încălzi și a distruge tumorile ar putea reduce timpul de recuperare pentru pacienții cu cancer, sugerează o nouă cercetare. Noua terapie, demonstrată la șoareci, se numește Minima.

Aceasta implică utilizarea unui scaner RMN pentru a duce sămânța magnetică către o tumoare, înainte ca aceasta să fie încălzită de la distanță pentru a ucide celulele canceroase din apropiere. Tehnica ar putea aduce beneficii pacienților prin tratarea cu acuratețe a tumorii, reducerea timpilor de recuperare și minimizarea efectelor secundare.

„În ceea ce privește neurochirurgia, aceasta înseamnă că vom fi capabili să păstrăm funcția motrică și funcția cognitivă, care pot contribui la supraviețuirea pe termen lung a pacientului”, a spus autorul principal al studiului, profesorul Mark Lythgoe de la Centrul UCL pentru Imagistica Biomedicală Avansată.

În urma intervenției chirurgicale, durata medie de supraviețuire este de 12-18 luni. Minima poate distruge cu succes cancerul la un șoarece și are potențialul de a extinde supraviețuirea și de a limita deteriorarea țesuturilor cerebrale adiacente la pacienți.

Semințele sunt bile mici, de 2 mm și sunt realizate dintr-un aliaj metalic. Ele sunt implantate în țesut înainte de a fi conduse către cancer. Minima are potențialul de a transforma scanerele RMN – care sunt disponibile în spitalele din întreaga lume – din dispozitive de diagnostic în platforme terapeutice.

Pe termen lung, forma semințelor se va schimba, pentru a acționa ca un mic bisturiu care ar putea fi ghidat prin țesut, ceea ce ar permite chirurgilor să efectueze operații controlate de la distanță, revoluționând chirurgia non-invazivă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol