26 octombrie 2021, 1:43

Serial istoric rusesc la TVR: GODUNOV

Cinematografia rusească produce în continuare filme importante, puține dintre ele însă mai ajung la noi. În acest context, TVR1 propune un serial istoric rusesc: GODUNOV

„Godunov” – mega producţia rusească din 2019, poate fi urmărită din 23 iunie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 23.00.

Serialul spune povestea țarului rus Boris Fiodorovici Godunov (secolul XVI). Seria are la bază romanul lui Konstantin Badigin „Naufragiu pe insula speranței” din 1978.

Acțiunea are loc în secolul al XVI-lea, când se desfăşoară una dintre cele mai complexe și controversate perioade din istoria Rusiei. Telespectatorii vor vedea dedesubturile bătăliei pentru tron, cu iubiri neîmpărtășite, trădări şi intrigi, miza fiind mai mare decât viaţa personajelor, deoarece viitorul regatului depinde de acțiunile lor.

Încă de la difuzarea primului sezon, Godunov a devenit cel mai popular serial al anului 2019 la televiziunea rusă. Povestea ascensiunii țarului rus Boris Godunov, cu intrigi de curte, dragoste și ură în Evul Mediu rus – toate acestea au stârnit un interes imens din partea publicului larg.

Decoruri fastuoase, costume superbe

Dincolo de scenariul istoric, Godunov impresionează prin decorurile și costumele fastuoase, o bună parte din buget fiind investită pentru ca acestea să redea realitatea acelor vremuri şi locuri, într-un mod cât mai fidel.

Numai pentru realizarea superbelor costume au fost necesare circa 5.760 de ore! Hainele țarului Fiodor și haina sa de zibel; brocartul – toate au fost cusute special pentru film. Acest lucru a fost realizat de către meșterii vechiului atelier de la Mănăstirea Novospaskîi, a căror migală avea ca rezultat aproximativ câte 5 centimetri pe zi!

Au fost folosite pietre prețioase autentice și fir de aur realizat manual, readucând tot ceea ce scotea în evidenţă îmbrăcămintea claselor superioare din acea epocă. Producătorii serialului au avut în vedere şi cele mai mici detalii, de la cai și trăsuri, articole de podoabe şi bijuterii, la elementele bucătăriei medievale ruseşti, cu mâncărurile şi băuturile tradiţionale din acea epocă – toate fiind conforme cu acele vremuri istorice.

Aşa cum au declarat producătorii, totul este autentic, majoritatea scenelor exterioare fiind filmate în locaţiile reale unde s-au desfăşurat evenimentele istorice.

Actorul Alexander Ustiugov, care îl interpretează pe Fiodor Romanov (tatăl viitorului țar Michael Romanov), a declarat presei: „Am filmat scene chiar pe veranda sub care a fost îngropat Maliuta Skuratov. Am mers practic în toate locurile istorice. În cei 20 de ani de cinematografie, nu am văzut niciodată decoruri atât de fastuoase. Ca un copil, m-am uitat mirat la Vechea Moscovă creată.”

Despre ce e vorba?

Dramă istorică. Spre sfârşitul secolului XVI, Rusia condusă de Ivan cel Groaznic, ai cărui ani de glorie au trecut, trăieşte vremuri tulburi, conspiraţii, răscoale şi invazii ale tătarilor. Moartea ţarului duce la instalarea pe tron a fiului său, care, fiind bolnav mintal, are nevoie de un regent.

Aşa începe ascensiunea ambiţiosului Boris Godunov, fost membru al gărzii personale a lui Ivan şi căsătorit cu fiica acestuia. Întâi regent, apoi ţar încoronat de Adunarea Naţională, Godunov a fost cel care a pus capăt îndelungatei domnii a dinastiei Rurik, rămânând în istorie drept una dintre cele mai misterioase figuri politice ale Ţaratului Rusiei.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.