25 aprilie 2024, 10:35

SERIAL „The Gilded Age” (2022), din 24 ianuarie (FOTO/VIDEO)

De la creatorul Julian Fellowes („Downton Abbey”), vine „The Gilded Age”, un serial care începe în 24 ianuarie pe HBO.

Scrisă de Julian Fellowes și Sonja Warfield și regizată de Michael Engler și Salli Richardson-Whitfield, seria dramatică de zece episoade îi are în distribuție pe:

  • Carrie Coon
  • Morgan Spector („Homeland”, „Boardwalk Empire”)
  • Denée Benton
  • Jeanne Tripplehorn („Basic Instinct”, „Waterworld”)
  • Louisa Jacobson
  • Taissa Farmiga
  • Blake Ritson
  • Simon Jones
  • Harry Richardson
  • Thomas Cocquerel
  • Jack Gilpin
  • Cynthia Nixon („Totul despre sex”)
  • Christine Baranski („Mamma Mia!”, „Chicago”, Into the Woods”).

Perioada banilor și a conflictelor

Epoca de Aur (The Gilded Age) americană a fost o perioadă de schimbări economice imense, de mari conflicte între vechile moduri și sistemele noi și de averi uriașe făcute și pierdute.

Pe fundalul acestei transformări, acțiunea începe în 1882 și o are în prim-plan pe tânăra Marian Brook (Jacobson) care se mută din mediul rural din Pennsylvania în New York, după moartea tatălui ei, pentru a locui cu mătușile ei de bani gata, Agnes van Rhijn (Baranski) și Ada Brook (Nixon).

Louisa Jacobson este o actriță cvasi-necunoscută (mai este creditată doar pentru „Gone Hollywood”), dar poate nu știați că este fiica lui Meryl Streep, deci nu trebuie să ne surprindă distribuirea ei în rolul principal. Ea reușește însă să joace bine rolul unei tinere timide, dar dornice de a-și face un drum în viață în trepidantul New York. Orașul era pe o pantă ascendentă și afacerile înfloreau. Mai mult decât orice însă, acolo noii bogați încercau să devină cunoscuți și să intre în protipendada urbei.

Însoțită de Peggy Scott (Benton), o scriitoare de culoare aspirantă, care caută un nou început, Marian intră fără să vrea într-un război social cu Agnes, una dintre mătușile ei, cu un descendent al vechii societăți americane, cu vecinii ei extraordinar de bogați – un magnat nemilos al căilor ferate și soția lui ambițioasă (George și Bertha Russell).

Un serial ca o călătorie în timp

Am văzut în avanpremieră primele cinci episoade și am fost impresionat de modul în care a fost creat pentru ecran orașul New York. Toate detaliile au fost atent puse la punct. Când văd un film nou, obișnuiesc să urmăresc și alte lucruri decât acțiunea propriu-zisă: continuitatea, rigoarea istorică, figurația. Ei bine, în cazul serialului de față, n-am găsit aproape nicio greșeală, chiar dacă trei dintre episoadele văzute nu erau finalizate (genericuri neterminate, unele efecte speciale lipsă, muzica neinserată peste tot etc.).

„Este o ficțiune, dar este important ca povestea să se bazeze pe autenticitate. Dorim ca spectatorii să simtă și să vadă un peisaj din trecut, dar credibil și precis. Spectacolul are loc în America de la sfârșitul secolului al XIX-lea, când țara pășea într-o eră modernă. Ne dorim ca telespectatorii să experimenteze și să se minuneze de progresul acelui moment, dar să înțeleagă și obstacolele foarte reale care au existat pentru mulți americani”, a spus co-producătoarea executivă a serialului și consultantă istorică, Dr. Erica Armstrong Dunbar.

Surprinde foarte mult fervoarea cu care aproape toate personajele încearcă „să se realizeze”, să fie cineva în societate, să acumuleze averi sau faimă. De asemenea, aceste cinci episoade abordează ascendent problema segregării rasiale și se focalizează și pe povestea tinerei Peggy Scott, care aspiră să devină jurnalistă și scriitoare. Fără să am un background istoric în această problemă, am surprins modul în care societatea „aristocratică” a orașului era împărțită între cei care considerau că negrilor încă nu trebuie să li se dea șansa la egalitate și cei deschiși la minte, care urmăreau mai curând calitatea personalității oamenilor, nu culoarea pielii lor.

Acțiunea este presărată de referințe culturale ale epocii – cum ar fi „lanterna magică”, unul dintre primele aparate de proiecție pe ecran, dar și de personaje pitorești. Unul dintre acestea este Clara Barton, cea care a avut ideea de a înființa Crucea Roșie în SUA, după modelul organizației fondate deja în Europa.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol