2 mai 2024, 6:55

Serviciul militar obligatoriu ar putea fi reintrodus în Europa

Serviciul militar obligatoriu ar putea fi reintrodus în Europa. Știrile TVR spun că deja sunt țări care au făcut un pas – sau mai mulți în acest sens.

Din cauza războiului din Ucraina, multe țări de pe continent iau în considerare chiar și înrolarea voluntară a recruților pentru sesiuni scurte de pregătire.

După prăbușirea comunismului și sfârșitul Războiului Rece în Europa, multe țări au desființat serviciul militar obligatoriu.

Iată însă că războiul din Ucraina schimbă total viziunea liderilor europeni.

Lituania, Danemarca, Norvegia

În august, Lituania a anunțat că intenționează să își extindă serviciul militar obligatoriu, la fel cum au procedat Danemarca sau Norvegia. Vrea să cheme la pregătire militară și pe cei care locuiesc sau studiază în străinătate. O propunere ar fi înrolarea voluntară a recruților pentru sesiuni de pregătire de o lună în fiecare vară, timp de trei ani.

Letonia intenționează să reintroducă serviciul militar obligatoriu. Din 2024, toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani vor trebui să urmeze 11 luni de pregătire militară.

Franța,  Germania

Franța dezbate în prezent o formă „ușoară” a serviciului militar obligatoriu.

În Germania, cancelarul german Olaf Scholz a respins o propunere a ministrului Apărării de a introduce serviciul militar obligatoriu, dar există presiune din întreg spectrul politic pentru o dezbatere națională, notează DW.

În fine, România

În România, o primă tentativă de reintroducere a serviciului militar obligatoriu a eșuat în 2015. Într-un proiect de lege prezentat anul trecut, Ministerul român al Apărării a susținut o propunere ca toți românii de vârstă militară care locuiesc în străinătate să se prezinte la serviciul militar în termen de 15 zile în cazul unei mobilizări generale, amintește DW.

“În trei luni nu vor învăța nici măcar cum să salute”

„Forțele armate ale Europei, în special cele de la granița cu Rusia, realizează acum că nu au destui oameni. Ei văd în mod clar recrutarea ca pe o soluție”, a declarat Vincenzo Bove, profesor de științe politice la Universitatea Warwick, specializat în recrutare, citat de Euronews.

Profesorul, care a servit în marina italiană timp de 15 ani, critică însă soluția: „Trei ani nu sunt suficienți pentru a preda elementele de bază ale războiului. Chiar și utilizarea armelor de bază necesită multă pregătire. Unele țări vorbesc despre programe de trei luni, asta nu înseamnă nimic. Nu vor învăța nici măcar cum să salute”, spune el.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol